Külföld

Videón az elpusztított Csernihiv, ahol annyi a halott, hogy megteltek a temetők

rtl.hurtl.hu

2022. március 24. 6:28

A Kijevtől északra található városban nincs áram, fűtés, és az oroszok kórházakat és kenyérért sorban álló embereket bombáznak. Olyan sokan halnak meg, hogy a temetőkben már nincsen elég hely. 

Olyan sok polgári áldozata van az Ukrajan ellen indított orosz háborúnak a Kijevtől északra található Csernihiv városában, hogy kénytelenek régen nem használt temetőkben elhelyezni őket – közölte a város polgármestere, aki egy videóban mutatta be, milyen pusztítást okozott a településen az orosz támadás. A felvételen törmelékekkel teli utcákat, romba dőlt, és sűrű fekete füsttel égő házakat lehet látni.

A polgármester a videóban elmondta, nincsenek arról hivatalos adataik, hogy mennyien haltak meg a városban, ahol jellemzése szerint „totális vérfürdőt” rendeztek a támadó orosz csapatok. Vladiszlav Atrosenko a helyi sajtónak közben elmondta, hogy naponta nagyjából negyven temetést tartanak a városban, ahol békeidőben átlagosan nyolcan haltak meg.


A város két kórházában, ahol a France24 helyszíni beszámolója szerint generátorokról van csak áram, kétszáz-kétszáz sebesültet ápolnak. Az előző héten 10 ember halt meg, és majdnem ötvenen megsebesültek, amikor kenyérért sorban álló civilek közelében robbant fel egy orosz lövedék – közölte a francia televízió.

Lakóházak Csernihivben, március 3-án. Fotó:  State Emergency Service of Ukraine/Handout/Anadolu Agency via Getty Images


Közben egy Lengyelországba menekült csernihivi lakos a Guardiannek elmondta, nagyjából száz ember volt a pékség előtti sorban, amikor támadás érte őket. Állítása szerint a sebesültek közül többen a végtagjaikat veszítették el a robbanásban, amit szerint helikopterről indítottak a civilek ellen. Egy másik menekült elmondása szerint iskolákat is bombáztak a település központjában.

Ivóvíz sincsen

A város lakosainak nagyjából fele menekült le Csernihivből a polgármester közlése szerint. A településen rekedt 150 ezer embernek viszont most már esélye sincs erre, mert az orosz erők felrobbantották a várost Kijevvel összekötő hidat. A Csernihivben élőknek közben már nem jut elég ivóvíz sem.

Egy lelőtt orosz gépből származó bomba egy csernihivi háznál, március 5-én. Fotó:State Emergency Service of Ukraine/Anadolu Agency via Getty Images


Önkormányzati tisztségviselők elmondása szerint nem jut be elég vízszállító a városba, és emiatt kénytelenek voltak korlátozni a szétosztott víz mennyiségét: egy ember mindössze tíz liter vizet kaphat.

A városban emellett már napok óta nincsen áramszolgáltatás, fűtés, és kezd teljesen elfogyni a gáz is, az infrastruktúra pedig romokban áll – közölték ukrán tisztségviselők. A városból elmenekült emberek elmondása szerint kenyeret csak három naponta tudtak bevinni az ott élőknek.

Nyitókép: Twitter/Nexta

#Külföld#orosz-ukrán háború#csernihiv#ukrajna#oroszország#civilek#polgári áldozatok

Címlapról ajánljuk