Külföld

Kiderült, eddig mennyi orosz vagyont zárolt Svájc, az összeg döbbenetes

rtl.hurtl.hu

2022. március 24. 14:09

Ez fájni fog az orosz oligarcháknak. 

A svájci hatóságok eddig majdnem hatmilliárd svájci frank, azaz nagyjából kétezermilliárd forint értékű vagyont foglaltak le orosz oligarcháktól a nemzetközi szankciók miatt – közölte csütörtökön a szankciók végrehajtásával megbízott svájci kormányszerv. A lefoglalt vagyonok között az ország turisták által kedvelt részein található ingatlanok is vannak – közölte a Swissinfo című svájci lap.

A vagyonokat egyelőre nem kobozták el, csak befagyasztották, azaz nem lehet azokat eladni, átruházni vagy hitelhez zálogként felhasználni. A hatóságok még vizsgálják a földhivatali iratokat, hogy további orosz tulajdonban lévő ingatlanokat keressenek, valamint keresik a Svájcban tárolt és szankciók hatálya alá eső tulajdontárgyakat, mint például műtárgyakat és aranytömböket.

A svájci bankszövetség becslése szerint a svájci bankok páncéltermeiben nagyjából kétszázmilliárd svájci frank értékben vannak orosz vagyontárgyak, de azt nem lehet tudni, hogy abból mennyi esik a szankciók hatálya alá.

Svájc a semlegességére hivatkozva eleinte nem akarta befagyasztani az országban lévő orosz vagyontárgyakat, de később engedett a belső és külső nyomásnak – írta a Swissinfo. Jelenleg 874 ember és 62 jogi személy ellen alkalmazza az ország a szankciókat.

Nyitókép:  A Union of Swiss Bank páncélterme Zürichben – Fotó: Pierre Vauthey / Sygma / Sygma via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#svájc#szankció#ma

Címlapról ajánljuk