Gazdaság

Svájc csatlakozik az uniós szankcióhoz Oroszország ellen

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 16:17

Az Ukrajna elleni támadás miatt az ország szakít a semlegesség politikájával.

Svájc csatlakozik az Európai Unió által Oroszországra kivetett szankciókhoz – jelentette be az ország vezető végrehajtó testülete, a Szövetségi Tanács.

Közleményében a testület azt írja, hogy a döntés hétfői meghozatalakor figyelembe vették Svájc semlegességi és békepolitikáját, ugyanakkor döntő szempont volt, hogy Oroszország példátlan katonai támadást hajtott végre egy szuverén európai ország ellen.

Mint közölték, Svájc az Európai Unióval egyeztetve vezeti be a büntetőintézkedéseket, amelyek elsősorban kereskedelmiek és pénzügyiek. Azonnali hatállyal befagyasztja az EU által meghatározott orosz magánszemélyek és vállalatok vagyonát, és ugyancsak azonnali hatállyal pénzügyi szankciókat vezet be Vlagyimir Putyin orosz elnök, Mihail Misusztyin miniszterelnök és Szergej Lavrov külügyminiszter ellen, válaszul a nemzetközi jog súlyos megsértésére, amiért ezen személyek felelősek.

A Szövetségi Tanács ugyancsak döntött arról, hogy belépési tilalmat rendel el svájci kapcsolatokkal rendelkező, de az orosz elnökhöz közel álló személyekkel szemben, és részben felfüggeszti az orosz állampolgárok vízumkönnyítéséről szóló 2009-es egyezményt. Az ország lezárja légterét az orosz fennhatóság alatt álló repülőgépek előtt, a humanitárius, egészségügyi vagy diplomáciai céllal történő repülések kivételével.

Döntés született arról is, hogy a Krím-félszigettel és Szevasztopollal szemben 2014 óta fennálló import-, export- és befektetési tilalmakat Svájc kiterjeszti a donyecki és luhanszki régiókra is, amelyek nem állnak az ukrán kormány ellenőrzése alatt.

A közlés szerint a béke és a biztonság védelme, illetve a nemzetközi jog tiszteletben tartása olyan értékek, amelyeken Svájc demokratikus országként osztozik európai szomszédaival. Emellett az ország megerősíti szolidaritását Ukrajna és népe iránt, és a következő napokban 25 tonnányi segélyszállítmányt küld a Lengyelországba menekült embereknek.

Nyitókép: SimpleImages / Moment / Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#szankciók#svájc#oroszország

Címlapról ajánljuk