Külföld

Lebuktatta az ukrán titkosszolgálat a kárpátaljai magyarok ellen hergelő ügynököket

rtl.hurtl.hu

2022. március 24. 20:10

Provokatív SMS-eket küldözgettek, hogy feszültséget szítsanak az ukránok és a magyarok között.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) leleplezte a kárpátaljai magyarokat fenyegető és provokáló csoportot Vanda Miljo, a szolgálat megyei osztályának szóvivője szerint – írta a Kárpáti Igaz Szó.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy Kárpátalján tömegesen kaptak provokatív SMS-eket a magyarok. Viktor Mikita, a kárpátaljai területi katonai közigazgatás vezetője úgy fogalmazott, az orosz különleges erőkhöz kötődő csoportok hamis fenyegetéseket küldenek az ukránok nevében Kárpátalja magyar lakosainak, illetve azt terjesztik, hogy a magyar kisebbség el akar szakadni Ukrajnától.

A SZBU szóvivője szerint Kijevben, Dnyipróban, Ogyesszában és Vinnyicában található hálózatokon keresztül folytatták tevékenységüket az SMS-ek küldői „Oroszország felkérésére, gyűlöletkeltés szándékával”.

Miljo azt is elmondta, hogy névtelen fenyegetéseket nemcsak Ukrajna nyugati megyéiben, hanem más régióikban élők is kaptak. A nagyjából 20 fős csoportot egy fővárosi lakos vezette, aki jelenleg külföldön bujkál. A banda ellen bizonyítékot is találtak egy ogyesszai házkutatás során.

Többek között Ukrajna területi integritásának és sérthetetlenségének megsértése miatt öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak az elkövetők. Az ügyben tart a nyomozás.

Nyitókép: Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#kárpátalja

Címlapról ajánljuk