Külföld

Így hurcolja meg a Kreml dezinformációs gépezete a háború jelképévé vált ukrán magánszemélyeket

Dévai LászlóDévai László

2022. március 22. 9:38

A mariupoli szülészeti klinika bombázása után azt írták egy hordágyon fekvő nő képére, hogy kamu – néhány nap múlva nő és a babája is belehaltak a sérüléseikbe. A tanárnőnek, akit repesztalálat ért, újra kamerák elé kellett állnia, hogy bizonyítsa, nem csak kisminkelték. Az orosz állami fiókok kreálta információs káoszt még segíti is a Twitter sajátos működése.

Olenya Kurilo hetekkel ezelőtt az orosz-ukrán háború első nagy szimbólumává vált. A véres, bekötözött fejjel nyilatkozó ukrán tanárnő fotója gyorsan bejárta világsajtót, a nemzetközi közvélemény számára először vált nyilvánvalóvá, hogy az oroszok az előzetes nyilatkozatokkal szemben nem csak katonai létesítményeket vesznek célba.

A fotók nyilvánosságra kerülése után az orosz dezinformációs gépezet rögtön szervezett támadásba lendült, a Kreml-hez köthető weboldalak és Twitter-fiókok elkezdték azt terjeszteni, hogy Kurilo valójában nem sérült meg, sőt nagyon is jól van. Az orosz propaganda szerint Kurilo igazából színész, aki eljátssza a háborús áldozat szerepét.

Az egyik Twitterre felkerülő orosz videóban például megdicsérik Kurilót, hogy remekül sikerült az alakítása, mivel a róla készített fotókat minden nagy, nyugati sajtótermék átvette.

Ugyanebben bejegyzésben a narrátor azt állítja, hogy az ominózus képek elkészülte után két nappal sértetlenül fényképezték le a tanárnőt. Az Olenya Kurilóról készült fotókat többek között a BBC és a Reuters is hitelesítette, de maga az érintett is újra kamerák elé állt, és elmondta, hogy a sérülései annyira valódiak, hogy az egyik szemére például szinte egyáltalán nem lát.

A tanárnő a videóban elmondja, nagyon sokan továbbra sem hisznek neki, hogy tényleg megsérült, ezért döntött úgy, hogy ismét megmutatja az arcát.

Ezek itt valódi sérülések, igazi sebek. Ilyen a szemem, ennyi maradt belőle, sok repesz találta el az arcom, és csak remélni tudom, hogy egyszer teljesen visszanyerem a látásom.

– mondja Kurilo.

Általánosságban igaz, hogy a háború idején rengeteg ellenőrizhetetlen tartalom jelenik a közösségi médiában. Kurilo esete azért emelkedik ki a sok összeesküvés-elmélet közül, mert ezt a történetet megosztotta az orosz kormányszervezet egyik hivatalos, hitelesített Twitter-fiókja is.

Orosz kormányzati Twitter-sereg

A Twitter mint hivatalos hírközlési csatorna rendkívül népszerű világszerte az állami és közigazgatási szervek körében. A kormányzatok sokszor a Twitteren közölnek közérdekű információkat, de míg a nyugati hatalmak viszonylag tisztán, rendezetten használják a platformot, addig az oroszok szándékosan kuszán és követhetetlenül. Az orosz kormány egy rakás Twitter-fiókot regisztrált hivatalos kormányzati oldalként, a BBC például több mint száz olyan fiókot talált, amely az orosz állam által is hitelesítve van.

Az orosz Twitter-seregben vannak kisebb, mindössze néhány ezer követővel rendelkező oldalak, de akadnak egészen nagyok is, amiket több millióan követnek.

Ezek az oldalak a Russia Today hírcsatornához és a Szputnyik hírügynökséghez hasonlóan orosz propagandát terjesztenek, de teljesen más eszközökkel dolgoznak. Az orosz állami dezinformációs gépezet fontos része mindkét formátum, csak míg a RT és a Szputnyik klasszikus médiatermékekhez hasonlóan gyártanak tartalmat, addig a twitteres csapat gyorsan terjedő gerillaanyagokkal operál. 

Miután Oroszország a Twitteren is megindította a háborút, a közösségi oldal elkezdte korlátozni az orosz államhoz köthető fiókok elérését, ami azt jelenti, hogy a kifogásolt tartalmakról nem kapnak értesítést a felhasználók, továbbá nem kerülnek be a feedekbe sem, csak nagyon korlátozott számban.

A Twitter intézkedésével az a gond, hogy a szabályozás csak az orosz állami médiára vonatkozik, az orosz kormányzati fiókokra nem. Ezt a vakfoltot egyébként maga a platform is elismerte a brit közszolgálati médiának.

Tim Graham, az ausztrál QUT Digitális Médiakutató Központ elemzője a Twitter beismerése után elkezdte feltárni az orosz kormányzati szervek kapcsolati hálóját. Graham 75 orosz kormányzati fiókot elemzett részletesen, a profilok összesen 7 millió követővel rendelkeznek, 30 millió felhasználó kedvelte a bejegyzéseiket, és 36 millió alkalommal osztották meg a tartalmaikat.

Árulkodó adat, hogy a fiókok rendkívül gyorsan, általában egy órán belül megosztják egymás tartalmait, és sok a keresztbehivatkozás is köztük. Graham észrevette, hogy a Kreml-hez köthető Twitter-fiókok együttműködnek egymással, hogy maximalizálják az elérésüket.

Ha ezek a fiókok nem osztanák meg egymás bejegyzéseit, és nem hivatkoznának folyamatosan egymásra, akkor a forgalmuk közel sem lenne akkora, mint most. Ezt a nem kimondottan szabályos stratégiát többen is használják a Twitteren, de általában csak haszonszerzési céllal. Az orosz kormányzati profilok viszont szándékosan azért aggregálják a forgalmat, hogy álhíreket terjesszenek, és alternatív valóságokat gyártsanak.

A Twitter felhasználási feltételei között az szerepel, hogy tilos mesterségesen felerősíteni diskurzusokat több fiók használatával.

A Twitter saját gyakorlata sem könnyíti meg az orosz propaganda ellen folytatott harcot, tekintve, hogy a kormányzatok és a választott tisztviselők bejegyzései rendszerint nagyobb mozgásteret kapnak a moderátoroktól. A cég azt írja, hogy amennyiben közérdek fűződik ahhoz, hogy bizonyos – egyébként szabálysértő – bejegyzések zavartalanul terjedjenek, akkor az ellenőrzés során jóval elnézőbbek. Graham gyanús Kreml-fiókok együttműködéséről szóló kutatása azóta felkerült a Twitterre is, de a cég egyelőre nem reagált a bejegyzésre.

Szervezett online meghurcolás

Az orosz külügyhöz tartozó szervezetek a március 10-i, mariupoli szülészeti klinika elleni támadás után olyan posztokkal reagáltak, amelyekben a helyszíni tudósításokban szereplő nőket színészeknek nevezik.

Az egyik bejegyzésben egy hordágyon fekvő nő fotójára írták rá, hogy „KAMU”, néhány nap múlva a képen szereplő nő és a babája is belehalt a sérülésekbe.

Fotó: MTI / AP / Jevhen Maloletka

Olenya Kurilo történetére több mint húsz orosz kormányzati Twitter-fiók volt ráállítva, ez a hálózat a nő hiteltenítése mellett foglalkozott még olyan témákkal is, minthogy Ukrajna biológiai fegyvereket rejteget, és hogy ezeket a fegyvereket hamarosan be is fogják vetni az oroszok ellen.

Savvas Zannettou, a holland Delfti Műszaki Egyetem közösségimédia-kutatója szerint a háború nem könnyíti meg a moderátorok dolgát.

A hatékony moderálás a mostani körülmények között lehetetlen, az információk túl gyorsan, túl sok helyről érkeznek

– mondta Zannettou.

A Twitternél arra a kérdésre, hogy az orosz kormányzati profilok és tisztviselők posztjait továbbra is kiemelten kezelik-e (magyarán könnyebben átesnek a szűrőn) moderálás szempontjából, nem adtak egyértelmű választ. A Twitter közleménye szerint az elmúlt időszakban számos intézkedést hajtottak végre az orosz profilokon, beleértve a bejegyzések eltávolítását is.

A közösségi oldal azt is közölte, hogy a jövőben sokkal egyértelműbben fogják a felhasználók tudtára adni, ha egy tartalmat egy olyan fiók osztott meg, amely valamilyen módon kapcsolódik az orosz kormányzathoz.

Nyitókép: Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#olenya kurilo#ukrajna#tanárnő#kép#kreml#twitter#közösségi média#dezinformáció#ma

Címlapról ajánljuk