Külföld

Orosz ágyúzás végzett egy 96 éves ukrán holokauszttúlélővel

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 21. 20:56

Borisz Romancsenko pénteken halt meg a Harkiv elleni orosz tüzérségi támadás közben. Négy hírhedt tábort is megjárt a második világháborúban.

Meghalt egy ukrán férfi, aki túlélte a holokausztot, írja a BBC. A 96 éves Borisz Romancsenko pénteken halt meg a kelet-ukrajnai Harkiv városa elleni orosz tüzérségi támadás során, amikor a lakóházát ágyútalálat érte.

A Buchenwaldi és Mittelbau-Dora Emlékhely Alapítvány közölte, hogy mélyen megrendítette őket Romancsenko halála. A szervezet, amelynek Romancsenko volt az alelnöke, a családjától kapott tájékoztatást követően jelentette be a hírt, és úgy fogalmazott, hogy az idős férfi „intenzíven dolgozott a náci bűnök emlékének megőrzésén”.

Romancsenko 1926. január 20-án született az északkelet-ukrajnai Bondari városában. A Szovjetunió lerohanása után a náci csapatok 1942-ben Németországba deportálták, ahol kényszermunkára kényszerítették. Egy 1943-as sikertelen szökési kísérlet után a buchenwaldi koncentrációs táborba került, de raboskodott a rakétaépítésről híres, hegy gyomrában kialakított Mittelbau-Dora altáborban, valamint a hírhedt bergen-belseni és peenemündei táborban is.


2012-ben visszatért Buchenwaldba, hogy megünnepelje a tábor amerikai csapatok általi felszabadításának 67. évfordulóját, ahol elmondta a túlélők fogadalmát, hogy „új világot teremtenek, ahol béke és szabadság uralkodik”.

Így nácitlanítja Ukrajnát Putyin

Romancsenko erőszakos halála különösen annak fényében szörnyen groteszk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal igazolta Ukrajna lerohanását, hogy a „különleges katonai művelet” egyik fő célja „Ukrajna nácimentessé tétele”, „a neonáci kormány eltávolítása”.

A nácitlanítás hazug volta már a háború első hetében kiütközött, amikor rakétatalálat érte a Babij Jar-i holokauszt-emlékművet, mire Volodimir Zelenszkij, Ukrajna zsidó származású elnöke úgy reagált, hogy „Tessék, ez Oroszország, gratulálok!”

Az orosz erők már több mint három hete könyörtelenül lövik a határtól mindössze 50 kilométerre fekvő Harkivot. Ukrán tisztviselők szerint már legalább 500 civil vesztette életét.

Nyitókép: Stift. Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora/Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#nácitlanítás#holokauszt#túlélő#ukrajna

Címlapról ajánljuk