Külföld

Újabb közel-keleti menekültáradatot robbanthat be az ukrajnai háború

rtl.hurtl.hu

2022. március 20. 7:24

Európa határain túlnyúló katasztrófát, éhínséget, zavargásokat okozhat, ezzel együtt menekültáradatot indíthat el az Ukrajna elleni orosz háború a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Moszkva ráadásul mesterségesen gerjesztett migránsválsággal vághat vissza Európának. 

Az Ukrajna elleni háború óta emelkedő energiaárak, valamint az élelmiszerek drágulása tüntetésekhez és zavargásokhoz vezethet a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol több ország is erősen függ az Ukrajnából és Oroszországból érkező búzabehozataltól – figyelmeztetett március 10-én a Világbank vezető közgazdásza. Carmen Reinhart a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában utalt arra, hogy ez menekültáradatot indíthat el.

Szakértők már az Ukrajna elleni invázió megkezdésekor arra figyelmeztettek, hogy a háborúnak katasztrofális következményei lehetnek a világgazdaságra és különösen a világ élelmiszer-ellátására, ami az éhező emberek számának jelentős növekedését okozhatja.

Az ukrán búzaexport 40 százaléka a már most is éhezéssel küzdő Közel-Keletre és Észak-Afrikába megy, ahol az élelmiszerhiány és az árak növekedése zavargásokhoz vezethet – közölte a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap elnöke is. Gilbert F. Houngbo kijelentette, attól tartanak, hogy a konfliktus elhúzódása az élelmiszerárak jelentős emelkedését, valamint éhínségeket és ezzel együtt további geopolitikai feszültségeket fog okozni, hozzátéve, hogy ez „katasztrofális lesz az egész világnak”.

A térség országai közül több is erősen érintett ebben a helyzetben. A világ legnagyobb búzaimportőrének számító Egyiptomban az oda érkező búza 70 százaléka származik Oroszországból és Ukrajnából, Tunéziában pedig ez az arány 80 százalék. Libanon a búzája 60 százalékát Ukrajnából szerzi be.

A háború elhúzódása megakadályozhatja, hogy idén búzát vessenek és arassanak Ukrajnában, de még ha lesz is termés, a fekete-tengeri kikötők elfoglalásával Oroszország jelentősen megnehezítheti az ukrán búzaexportot. Az országból kivitt gabona 95 százalékát ugyanis a Fekete-tengeren keresztül szállítják.

Az Európai Bizottság agrárügyi biztosa, Janusz Wojciechowski arra figyelmeztetett, hogy egy elhúzódó élelmiszerválság „növelheti az Európára nehezedő migrációs nyomást” – írta a Politico. 

Tökéletes vihar

Az ukrán háború egy olyan időben okoz pánikot, amikor már amúgy is globális élelmiszerválság alakult ki a koronavírus-járvány, valamint a klímaváltozás miatt. Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) vezető közgazdásza, Arif Hussain már tavaly arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerárak növekedése tovább fokozhatja a migrációt, ahogy a szegény országokból a gazdagabb országokba menekülnek az emberek.

A WFP becslése szerint az éhezés egyszázalékos növekedése két százalékkal növeli a migrációt. 

Az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) nevű kutatóintézet elemzése szerint a kenyér árának újabb kiugrása, az energiaárak növekedésével együtt „súlyosan destabilizáló hatással lehet” a Közel-Keletre és Észak-Afrikára. A már most élelmiszerbiztonsági gondokkal küzdő térségben az ételárak növekedése „elmélyítheti a humanitárius krízist, és széleskörű zavargásokat okozhat”.

SANA'A, YEMEN - SEPTEMBER 25: A Yemeni bread vendor waits for customers at a market, on the day before commemorating the Yemeni 26-September revolution, on September 25, 2021 in Sana'a, Yemen. Yemen is marking the 59 anniversary of the 26-September revolution that erupted in 1962 and resulted in the overthrow of the Imam Muhammad al-Badr which ruled North Yemen for much of the 20th century, and led to the creation of the Yemen Arab Republic. Yemen's revolution of 26-September was held when Yemeni army officers with the support of Egypt, staged a coup overthrowing the monarchy and deposing al-Badr on that date September 26th 1962. (Photo by Mohammed Hamoud/Getty Images)
Kenyérárus egy jemeni piacon. Fotó: Mohammed Hamoud/Getty Images

A legrosszabb helyzetbe a már most is az éhezéshez veszélyesen közel álló Jemen és Libanon kerülhet, de az áremelkedés veszélyt jelent Egyiptomra és Líbiára, valamint Tunéziára és Algériára is, ahol az élelmiszerárak emelkedése gyakran vezet tüntetésekhez.

Az ukrán háború okozta élelmiszerválság amúgy is rossz gazdasági helyzetben lévő térségeke sújt. Az ECFR Észak-Afrikával és Közel-Kelettel foglalkozó igazgatója már 2020 nyarán arra figyelmeztetett, hogy újabb menekülthullám indulhat el Szíriából, valamint Libanonból és Irakból, az áremelkedésekkel együtt járó társadalmi problémák és zavargások miatt. Julien Barnes-Dacey kijelentette, hogy egy gazdasági összeomlás milliókat veszélyeztet és instabilitást okozhat, és „akik megtehetik, azok elmenekülnek”.

Irakban március második hetében már több városban is tüntetések voltak az élelmiszerárak, különösen az étolaj és a liszt árának emelkedése miatt. Az iraki kormány az ukrajnai háborúval magyarázta az áremelkedéseket.

Moszkva menekültválságot szíthat Európában

Elemzők közben arra figyelmeztetnek, hogy az orosz kormány az ellene hozott szankciókra válaszul mesterségesen gerjesztett menekültválsággal vághat vissza Európának, kihasználva az amúgy is törékeny észak-afrikai és közel-keleti helyzetet. A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) és az ECFR elemzése szerint Moszkva konfliktust gerjeszthet Líbiában, hogy menekülthullámot indítson el onnan Európába, miközben az EU az ukrajnai menekülteket próbálja segíteni.

A CSIS emellett közölte, hogy a Oroszországnak lehetősége lesz arra az ENSZ-ben, hogy megakadályozza a Szíriának szánt segélyek bejuttatását az országba. Ez négymillió szíriaitól vonná meg az életmentő segítséget, ami „nagy migrációs hullámot indíthat el”.

Nyitókép: Egy menekült gyerek a görögországi Moria menekülttáborban, 2018-ban. Fotó:  Adam Berry/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#élelmiszerárak#élelmiszer#közel-kelet#észak-afrika#zavargások#éhezés#menekültek#menekültválság#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk