Külföld

Azért van, amit Putyin szeret a Nyugatból, ilyen például a 74 millió forint értékű óragyűjteménye

Dévai LászlóDévai László

2022. március 18. 14:09

Úgy látszik, a nyugati világnak van azért olyan szeglete, amit az orosz elnök nem tol el két kézzel magától.

A politikusok általában kifejezetten érzékenyek az órájukra, ami nem csoda, mivel ezek a tárgyak remek indikátorok, megmutatják, hogy a viselőnek milyen ízlése van és persze nem utolsósorban azt is, hogy milyen mély a pénztárcája.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök óragyűjteménye arról árulkodik, hogy szereti a sportos, tradicionális modelleket, de azért nem veti meg a finom, komplikáltabb darabokat sem. De erre majd később még visszatérünk.

Putyin pályafutásának java részében bírálta a nyugati nagyhatalmakat, sőt talán az is kijelenthető, hogy az egykori KGB-s minden közép- és hosszútávú politikai cselekedete a nyugat-orosz szembenállás fenntartására irányult az elmúlt 20 évben.

Epsilon/Getty Images

A nyugatellenes politika 2022-re nyílt fenyegetéssé vált.

Ukrajna lerohanásakor Vlagyimir Putyin azzal fenyegetőzött, hogy annak a nyugati hatalomnak, amely kívülről beavatkozik a konfliktusba, az emberiség történetében még soha nem tapasztalt következményekkel kell majd szembenéznie. Az orosz elnök épp egy svájci órát viselt, amikor burkoltan atommal fenyegette a Nyugatot, de akkor is egy nyugati óra volt Vlagyimir Putyin csuklóján, amikor február 27-én utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert és az orosz hadsereg vezérkari főnökét, hogy helyezzék készültségbe az orosz hadsereg „nukleáris elrettentő haderejét”, mert a nyugati nagyhatalmak ellenséges megnyilvánulásokat tettek Oroszország irányába.

74 millió forint a csuklón

Vlagyimir Putyin óragyűjteményét svájci és német órák alkotják. A svájci és a német óragyártás minőségben nem igazán tér el egymástól, a méreteket tekintve viszont már vannak lényegi különbségek közöttük. A svájci óragyártás jóval nagyobb, nagyjából 75 márka tartozik ide, míg a némethez kevesebb mint a fele, csak 29. Ami a mi szempontunkból érdekes, hogy mindkét kurzusnak megvannak a csúcsmárkái. A svájci oldalon a Patek Philippet szokás a ranglétra legfelső fokára helyezni, míg Németországban az A. Lange & Söhne-t. Putyin mindkét gyártótól birtokol több órát is, egy tömör arany, öröknaptáras, egyáltalán nem vízálló Patek Philippe 5039J-001-ben például képes volt elmenni egy vízisportos eseményre.


Ezt az órát a Patek Philippe butikjában nagyjából 20 millió forintnak megfelelő dollárért lehet megvásárolni. Az órapiacról érdemes azt tudni, hogy a kiskereskedelmi árak sokszor nagyban eltérhetnek az órák listaárától. Ez az esetek többségében azt jelenti, hogy egy órát sokkal olcsóbban tudunk használtan megvásárolni, kivéve, ha egy felkapott, limitált modellről beszélünk, mert akkor a kiskereskedelmi ár általában a listaár fölé emelkedik. Akárhogy is, Putyin Patekjének ára a nemzetközi piacon jelenleg nagyjából 16 millió forintnak megfelelő összeg körül mozog.

Putyinnak van egy igencsak kifinomult ízlésre valló A. Lange & Söhne karórája is, aminek az a különlegessége, hogy a tok egy nem kifejezetten szokványos anyagból, platinából készült.

Az óra pontos típusa: A. Lange & Söhne 1815 Up/Down, az Up/Down arra a funkcióra utal, amit az órások járástartalék-jelzőnek hívnak. A számlapon látható bal alsó mutató azt jelzi, hogy épp mennyi szufla van a szerkezetben. Erre azért van szükség, mert ennek az órának a szerkezete manuális, azaz fel kell húzni ahhoz, hogy járjon.


Ez az óra jelenleg a világ legnagyobb órapiacán, a Chrono24-en nem érthető el, de évekkel ezelőtt nagyjából 7-8 millió forintért kelt el egy pontosan ilyen modell egy online kereskedőháznál.

Mind a Patek Philippe, mind az A. Lange & Söhne az óragyártás élvonalába tartozik, de mégsem ezek a modellek Putyin legdrágább órái.

Putyin legértékesebb órája 2022-ben egy F.P. Journe Chronomètre Bleu, ennek az órának a használtpiaci ára eléri a 40 millió forintot. Az F.P. Journe egy viszonylag kicsi, független svájci márka, ami Francois-Paul Journe francia órás mester alapított 1999-ben. Az F.P. Journe órák manapság nagyon felkapottak, limitált számban készülnek és listaáron földi halandó számára szinte megszerezhetetlenek.


Putyin a finom, különleges órák mellett kifejezetten kedveli a sportosabb darabokat is. Az egyik legtöbbet hordott órája például egy Blancpain Léman Grande Date.

A Blancpain egy régi, nagy márka, ami hosszú étvizedekig nem gyártott órákat, mert tönkrement a nagy kvarckrízis során. A kvarckrízis az óragyártásban a hetvenes évek elején jött el, amikor a Seiko elárasztotta a piacot egy új, modern technológiával, a kvarc szerkezettel. Sok svájci brand hullott el ebben az időszakban, többek között a Blancpain is. A svájci ősbúvárt, a Fifty Fathoms-t is gyártó Blancpain-t végül 1992-ben élesztették ujjá és azóta kijöttek több új modellel is, mint például Putyin kedvenc órájával a Grande Date-tel. Ezt az órát 7 millió forint körül árulják az online piactereken.

Putyin másik nagyon hasonló stílusú órája egy IWC Mark XVII. Az IWC órái talán a legnépszerűbbek ebben a kategóriában. A márka is részese volt annak a konzorciumnak, ami a Luftwaffénak szállított órákat a második világháború idején.

A klasszikus IWC-fliegerek persze nagyon különböztek a mai, modern változatoktól. Putyin ezek közül egy nagy, naptáras verziót visel. Az ára 1,5 millió forint körül mozog.

Vlagyimir Putyin legszokatlanabb órája egy Breguet Marine Big Date. Ez a modell azért érdekes, mert bár a specifikációkat tekintve ízig-vérig sport, egészen pontosan búvárórának számít, ennek ellenére a számlap és a tok is úgy néz ki, mintha egy szép alkalmi óra lenne. Putyin ezt a modellt még a politikai pályafutása elején hordta, az ízlése azóta elég nagyot változott.

Az egyébként finom, elegáns órákról elhíresült Breguet búvárját 3,5 millió forintért lehet megvenni.

Putyin óráinak értékét az interneten elérhető aukciósházak és online piacterek adatai alapján számoltuk ki. Ha összeadjuk az órák összegét, akkor kiderül, hogy Putyin gyűjteménye több mint 74 millió forintba kerül. Azt persze nem tudni, hogy még az összes órát birtokolja-e az orosz elnök, mivel kiderült, hogy Vlagyimir Putyin eladni is szokott.

Patek Philippe 5208P

Putyinnal kapcsolatban szóba szokták hozni azt a Patek Philippe 5208P hiperkomplikált, platina tokos karórát, aminek az értékét 1 millió dollárra, vagyis majdnem 343 millió forintra taksálják. Bár soha, senki nem látta ebben az órában Vlagyimir Putyint, de egy 2017-es Monaco Legend által szervezett aukció dokumentumai szerint egy ilyen karórát akart eladni az orosz elnök. Az esetről akkoriban a Business Insider is beszámolt.

 

A gazdasági lap a Hodinkee nevű órás szakportálra hivatkozva írt Putyin millió dolláros órájáról, de a magazin azóta törölte a cikket.

De nemcsak a Hodinkee tűntette el gyorsan a Putyin drága órájáról szóló anyagot, hanem maga az aukciós oldal is, a szóban forgó Patek Philippe 5208P szlotja azóta szintén elérhetetlenné vált.

 

Önazonos választások

Vlagyimir Putyin gyűjteményén látszik, hogy nemcsak szereti, de ismeri is a nyugati luxusórákat. Ha az orosz elnök nagyon szeretett volna, akkor vehetett volna magának különleges, sőt akár drága orosz órákat is. Napjaink egyik legfelkapottabb orosz órakészítője Konsztantin Csajkin, aki 2003-ban független órásként kezdett kézzel készített órák gyártásába Szentpéterváron. Csajkin leghíresebb modellje a Clown, ami a maga 10 millió forintos árával egy elég jól sikerült vicc lett.

Csajkin mester készített már hasonló stílusban tehenes, Jokerre hasonlító és spongyabobos órákat, de vannak gyönyörű, nyugati órák kidolgozásával egy szinten lévő konzervatívabb modelljei is.

És akkor a híres szovjet óragyárról még nem is beszéltünk.

A használt órás piacot temérdek olcsó, gyönyörű és érdekes szovjet óra lepi el. Ha Putyin imádta Gagarin űrrepülését, akkor hordhatná a híres Sturmanskie Gagarin újra kiadott verzióját.

Igaz, hogy ez az óra nem túl drága, de legalább több szállal kapcsolódik a szovjet történelemhez, mint az 1 millió dolláros Patek.

Nyitókép: Sergei Bobylev / Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#karóra#luxus#oroszország#svájc

Címlapról ajánljuk