Külföld

„Evezzen haza vele” – javasolták az orosz oligarchának, akinek Norvégiában rekedt a szuperjachtja

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 17:20

Vlagyimir Sztrzsalkovszkij ellen nem hoztak szankciókat, de senki nem hajlandó megtankolni a hajóját.

Egy norvég kikötőben rekedt egy orosz oligarcha szuperjachtja, miután a helyi üzemanyagszállítók nem hajlandók megtankolni – írta a HuffPost.

A csaknem 70 méteres, Ragnar nevű jacht tulajdonosa Vlagyimir Sztrzsalkovszkij egykori KGB-ügynök, Putyin szövetségese, aki nikkelbányászatból szedte meg magát. Korábban gazdasági miniszterhelyettes is volt hazájában.

Bár személyesen ellene nem hoztak szankciókat az ukrajnai háború nyomán, az észak-norvégiai kikötőváros, Narvik lakói azt mondják, hogy önállóan intézkednek.

Minek segítenénk nekik? Evezzenek haza, vagy használjanak vitorlát

– mondta az egyik vállalkozó. A jacht kapitánya szerint igazságtalan diszkrimináció áldozatai, a hajó személyzete ugyanis nyugati, és nem érzik úgy, hogy közük lenne a háborúhoz.

Norvég politikusok szorgalmazták a jacht lefoglalását, de a kormány szerint ezt nem tehetik meg addig, amíg nem érintik az uniós büntetőintézkedések.

A Ragnar monacói zászló alatt hajózik. Egyebek mellett helikopterleszálló, úszómedence, edzőterem és óriáscsúszda tartozik a felszereltségébe. A jég sem állítja meg, így sarkvidéki túrákra is alkalmas.

Nyitókép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#szankciók#norvégia#jacht

Címlapról ajánljuk