Külföld

Német köztévé: Orbán tovább hintázik Oroszország és az Európai Unió között, de a propagandacsatát megnyerte

rtl.hurtl.hu

2022. március 16. 14:25

A ZDF riportjában azt mutatta be, hogy bár a magyar miniszterelnök mostanáig az EU kritikusaként és Putyin támogatójaként viselkedett, új politikai magyarázatokkal kellett előállnia a háború miatt.

A ZDF német közszolgálati csatorna Heute Journal című hírműsorának március 15-i adásában volt szó Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikájáról.

A riporter szerint Orbán mostanáig EU-kritikusként és Putyin-barátként viselkedett, azonban most háború van a szomszédos országban. Az adásban egy részletet is bejátszottak a magyar miniszterelnök ünnepi, de leginkább a háborúról szóló, a Kossuth téren elhangzott beszédéből. 

„A mi érdekünk az, hogy ne legyünk gyalogáldozat valaki más háborújában. Ebben a háborúban mi semmit se nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. Ebből a háborúból ki kell maradnunk! (…) ezért se katonát, se fegyvert nem fogunk küldeni a harcterekre” – hangzik el a ZDF műsorában, amelyben úgy fogalmaznak: a háború új politikai magyarázatokra kényszerítette Orbánt, például Magyarország már beengedi a menekülteket, Orbán szerint azért, mert egyfajta rokonokról van szó, sok ukrán állampolgár családilag kötődik Magyarországhoz, így nem úgynevezett „illegális migránsok”. 

A műsorban felidézik: Magyarország is megszavazta az Oroszországgal szemben kivetett uniós szankciókat, ami meglepetést keltett, ismerve Orbán függő viszonyát. Felidézték, hogy

Oroszország épít és finanszíroz Magyarországon egy új atomerőművet, Putyin oltóanyagokat küldött és nemrégiben olcsóbb gázt ígért Orbánnak.

Az anyagban arra is kitértek, hogy az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Franciaország elnöke, Emmanuel Macron is „megtapasztalta Orbán határait Versailles-ban”: nem lehet szankcionálni az az olaj és gáz tekintetében, nem lehet szó fegyverszállításról Magyarországról vagy Magyarországon keresztül.

Orbán tovább hintázik az Európai Unió és Oroszország között

 – mondta a riporter.

Megszólaltatták Mikecz Dánielt, a Republikon Intézet politológusát, aki arról beszélt: mindez Orbánnak kedvező a választási harcban, ugyanis úgy pozicionálja magát, mint aki nem akar belekeveredni az ügybe. Emellett azzal vádolja az ellenzéket, hogy katonákat és fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnába. 

Elhangzott egy, az ellenzék ünnepi nagygyűlésére kivitt transzparensre írt szöveg: „Európát szidalmazta, miközben Putyinnal szövetkezett!” Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjéről, Márki-Zay Péterről a műsorban elhangzik: a háború kitöréséig volt esélye, Orbán korrupt hatalmi köre egyre több embert taszított el. Azonban a kormány „drága sajtójával” és a háborúval szemben aligha tudja átvinni üzenetét. Márki-Zay Péter ünnepi beszédét is idézték: „Egyes egyedül egy jó választás van: a Kelettel szemben Európát válasszuk.”

Megjegyzik: Magyarországon 19 nap múlva választásokat tartanak.

Orbán Viktor ma ismét megnyerte a propagandacsatát. Hogy Európa is nyerne-e győzelmével, az más kérdés

– hangzik a zárszó a riportban, amit teljes terjedelmében, német nyelven itt nézhet meg.

Nyitókép: Fischer Zoltán / MTI

 

#Külföld#orbán viktor#vlagyimir putyin#zdf#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk