Külföld

Dánia megtiltaná a 2010 után született embereknek a cigarettavásárlást

rtl.hurtl.hu

2022. március 16. 12:51

A fiatalok kétharmada támogatja az ötletet.

Új-Zéland példáját követve Dánia is szép lassan teljesen megtiltaná a dohánytermékek árusítását – jelentette az AFP francia hírügynökség. A terv szerint ugyanis a 2010 után születetteknek teljesen megtiltanák, hogy nikotint tartalmazó termékeket vásároljanak.

Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter elmondta:

Azt reméljük, hogy a 2010-ben és azután született emberek közül senki sem kezd el majd dohányozni, vagy nikotinalapú termékeket használni. Ha szükséges, készen álluk betiltani árusításukat az életkori határ folyamatos emelésével.

Egy közvélemény-kutatás adatai szerint a dánok 64 százaléka támogatja a kormány tervét, és a 18-34 éves korosztályban ez a szám 67 százalék.

Jelenleg csak 18 éven felüliek vásárolhatnak cigarettát vagy e-cigarettát Dániában, ahol az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 15 és 29 év közötti emberek 31 százaléka dohányzik.

Új-Zélandot követik

A dán terv Új-Zéland példáját követi, ahol tavaly decemberben jelentették be, hogy befogják tiltani a most felnövő generációnak a dohányvásárlását. Az új-zélandi kormány törvénytervezete a 2008 után születetett emberek számára tiltaná be teljesen a cigarettavásárlást, hogy „a fiatalok soha ne kezdjenek el dohányozni – magyarázta az ország egészségügyi minisztere.

A végső cél az, hogy teljesen megszűnjön a dohányzás az országban. Ennek elérésére jelentősen csökkentenék a dohányárusító boltok számát, valamint csökkentenék a dohánytermékekben lévő nikotin mennyiségét. Az új-zélandi kormány javaslatát várhatóan idén el is fogja fogadni a parlament. 

Nyitókép: Dán szurkoló cigarettázik a 2004-es foci-Eb negyeddöntője alatt. Fotó: Matthew Ashton/EMPICS via Getty Images

#Külföld#dánia#dohányzás#dohány#cigaretta#tiltás

Címlapról ajánljuk