Külföld

„Előbb távoztam, mert attól féltem, hogy nem fognak elengedni” – elhagyta Oroszországot a Gazprom tévéjének műsorvezetője

rtl.hurtl.hu

2022. március 15. 13:00

Korábban maga Vlagyimir Putyin köszönte meg közéleti tevékenységét.

A BBC cikke szerint elhagyta Oroszországot, majd beadta felmondását Oroszország egyik legfontosabb televíziós csatornájának műsorvezetője. Lilia Gildejeva távozásával kapcsolatban a blogger Ilja Varlamovnak úgy fogalmazott:

Előbb távoztam, mert attól féltem, hogy nem fognak elengedni, aztán beadtam a felmondásomat.

Gildejeva Oroszország harmadik legnagyobb tévécsatornájának, a gázipari óriás Gazprom tulajdonában lévő NTV Ma című, kiemelt esti hírműsorát vezette. A csatorna kifejezetten Kreml-barát.

2021-ben Gildejeva is azon újságírók között volt, akiknek Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott „a tömegmédia fejlesztése terén elért eredményekért”. 2008-ban pedig „az információszolgáltatásért és az Orosz Föderáció civil társadalmának fejlesztése érdekében tett aktív társadalmi tevékenységével” érdemelte ki az orosz elnök köszönetét. 

Hétfőn az állami tulajdonú 1-es csatorna híradójában szaladt a bemondó mögé egy nő, háborúellenes transzparenssel a kezében. A lapra azt írta: 

NO WAR. Állítsátok meg a háborút. Ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek. Oroszok a háború ellen.

 A hírolvasó nem reagált. Sajtóhírek szerint a tüntető az egyik szerkesztő, Marina Ovszjannyikova lehetett, akinek hollétéről azóta sem tudni. 

Nyitókép: NTV / BBC

 

#Külföld#oroszország#gazprom#tv

Címlapról ajánljuk