Külföld

Mindkét fél szerint sor kerülhet Putyin és Zelenszkij találkozójára

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 14. 15:01

Zelenszkij szerint az oroszok a makacs ellenállás miatt hunyászkodtak meg, az oroszok állítják, hogy mindig nyitottak voltak erre.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint elmozdulás jelei láthatók az orosz tárgyalási pozícióban a makacs ukrán katonai ellenállás nyomán.

„Most elkezdtek valamiről beszélni, s nem egyszerűen ultimátumokat támasztani” – mondta az ukrán elnök az MTI szerint. Arról beszélt: elégedett, hogy Moszkva több mint két év után kész a párbeszédre.

Azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajna „egy ilyen véres háborút követően többé nem bízhat” Oroszországban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már pénteken pozitív fejleményekről beszélt a gyakorlatilag napi szinten tartott béketárgyalásokról. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a megbeszéléseket újabban online formátumban tartják, amit az ukrán fél megerősített.

Peszkov azt állította: Moszkva sosem utasította el Putyin és Zelenszkij találkozójának lehetőségét, ám előre szeretné tudni, hogy mi szerepel majd a napirendjén, és hogy milyen eredmény várható tőle.

Leonyid Szluckij, az Ukrajnával tárgyaló orosz delegáció tagja, az alsóház külügyi bizottságának alelnöke az RT állami televíziónak azt mondta, hogy a Moszkva és Kijev közötti tárgyalási folyamatban előrelépés történt, amely a személyes várakozása szerint „az elkövetkező napokban a két delegáció egységes álláspontjává, aláírandó dokumentumokká változhat”.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója vasárnapi tévényilatkozatban úgy vélekedett, hogy a csúcstalálkozó, ha nem is két-három nap múlva, de már a belátható jövőben megtörténhet és Kijev mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb tető alá hozzák. Arról is szólt, hogy keresik a megfelelő tárgyalási helyszínt.

Korábban Zelenszkij Jeruzsálemet említette ebben a lehetséges minőségben.

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#putyin#zelenszkij#tárgyalás#béke#orosz-ukrán háború#invázió#peszkov

Címlapról ajánljuk