Külföld

Petíciót indítottak, hogy a katonakorú férfiak is elmehessenek Ukrajnából

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 14. 13:09

Csak az első napon 28 ezren írták alá.

Enyhítsék a kivándorlás feltételeit, kérik az ukránok abban a petícióban a kormányt, amit a kiszo.net szemlézett. Az országból február 25-e óta nem mehetnek el a katonakorú, vagyis a 18 és 60 év közötti férfiak, mivel szükség esetén őket soroznák be az oroszok elleni háborúban.

A petíció írói szerint azonban semmi értelme marasztalni a férfiakat, mivel a hadsereg bebizonyította, hogy képes ellenálni a megszállóknak, valamint külföldről is már több ezren érkeztek, hogy önkéntesként csatlakozzanak a hadsereghez.

A lap arról ír: Jurij Romanenko kijevi politológus szerint az ország is jobban járna ezzel. A szakértő azt mondta, hogy a fegyvert fogni nem kívánók nagyobb hasznára lennének az országnak akkor, ha elmehetnének, és munkát vállalnának kint, mivel az ott megkeresett pénz jó részét valószínűleg hazaküldenék.

Emellett sok hely szabadulna fel a belső menekültek számára is, így az országon belül enyhülhetne a menekültválság. A lap felidézi, hogy számos férfi trükközve próbálja elhagyni az országot: volt, aki pénzt ajánlott a határőröknek, de olyan esetről is tudni, amikor egy ukrán férfi nőnek öltözve próbálta elhagyni az országot.

Nyitókép: Nurphoto / Getty Images

#Külföld#menekült#petíció#ukrajna#férfi#katona#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk