Külföld

Az ukrán háború már Kárpátalja, és a lengyel határ közelébe ért

rtl.hurtl.hu

2022. március 13. 5:44

Robbanások hangjait lehetett hallani Lviv városánál, most először az orosz invázió megindítása óta. 

Több robbanás hangját lehetett hallani vasárnap reggel a lengyel határtól alig hatvan kilométernyire található Lviv városában. A Guardian tudósítójának elmondása szerint az elmúlt három napban légoltalmi szirénák hangjaira ébredtek a város lakói, de a mostani volt az első eset, hogy utána robbanások is történtek.

A robbanásokat helyi idő szerint reggel hat óra előtt lehetet hallani, a város északnyugati külvárosai felől - jelentette a CNN helyszínen lévő stábja. A Kyiv Independent című ukrán lap tájékoztatása szerint a város rakétatámadás alatt áll, és egy katonai kiképzőközpontot bombáztak, nagyjából negyven kilométerre a várostól.

A Buzzfeed című amerikai lap ukrajnai tudósítójának információi szerint a támadás célpontja egy nemzetközi katonai kiképzőközpont volt, ami a lengyel határtól alig 16 kilométernyire található. Christopher Miller közlése szerint ezt a város polgármestere is megerősítette. Az ukrán hatóságok közlése szerint nyolc rakéta csapódott be. Áldozatokról egyelőre nem érkezetek jelentések.

A helyi hatóságok közlése szerint a támadás célpontja a Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központ (International Peacekeeping and Security Center - IPSC) volt, egy jelentős katonai bázis, ahol egy kiképzőközpont is található - írta a CNN. A terület felől füstoszlopokat lehetett látni. 


Lviv polgármestere arra kérte az embereket, hogy ne posztoljanak képeket és videókat a helyszínről a közösségi oldalaikra. Egy helyi politikus szintén ezt kérte, hozzátéve, hogy azzal felfednék az ukrán erők helyzetét, és célponttá tennék őket. Igor Zinkevics közlése szerint az orosz rakéták ellen védekező ukrán légvédelem hangjait lehetett hallani - jelentette a Kyiv Independent.

A támadás azután történt, hogy Oroszország arra figyelmeztette a NATO-országokat, hogy az ukránoknak szánt katonai segélyszállítmányokat is legitim célpontoknak tekintik - emlékeztetett a Guardian

Az Ukrajna nyugati részén található város eddig biztonságos pontnak számított az országban, és azon keresztül több ezer menekült hagyja el az országot, és a nyugati sajtó munkatársai közül is sokan ott vannak.

Közben szemtanúk arról számoltak be, hogy szintén robbanásokat lehetett hallani a Kárpátalja közelében fekvő Ivano-Frankivszk városában is, ahol megszólaltak a légoltalmi szirénák, és az embereket arra szólították fel, hogy menjenek a legközelebbi óvóhelyre. A településen már a háború első napján is volt rakétatámadás. 

 

Nyitókép: Hazafelé tartanak emberek Lviv városában, a kijárási tilalom megkezdése előtt. Fotó: Hesther Ng/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#lviv#ivano-frankivszk#robbanások#bombázás#rakétatámadás#oroszország#ukrajna#lengyelország#kárpátalja

Címlapról ajánljuk