Külföld

35 halott, és több száz sebesült az ukrán katonai bázis elleni támadásban

rtl.hurtl.hu

2022. március 13. 8:38

A lengyel határhoz közel lévő nemzetközi kiképzőközpontot harminc rakétával támadták az oroszok. Az áldozatok között külföldiek is lehetnek, akik Ukrajnába mentek harcolni az orosz csapatok ellen. 

Legalább 35 ember meghalt és több százan megsebesültek a lengyel határhoz közel található ukrán katonai bázison, amit vasárnap reggel ért orosz rakétatámadás – közölték ukrán tisztségviselők, és mentőszolgálati dolgozók. 

Lviv kormányzója eleinte  azt közölte, hogy kilencen haltak meg, és 57-en sebesültek meg, de a Guardian helyszínen lévő tudósítójának egy mentős már akkor azt mondta, hogy legalább húszan biztosan meghaltak. Közben a New York Times közlése szerint egy lvivi mentős azt mondta, hogy becslése szerint nagyjából háromszáz lehet a sebesültek száma

Lviv kormányzója később már arról számolt be, hogy a halálos áldozatok száma elérte a 35-öt, míg a sebesülteké a 134-et. A sebesülteket Lviv egyik kórházába kezdték el szállítani – írta a Times.

Mentőautók haladnak a bázisra, és afelől a támadás után. Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

Az első hírek még arról szóltak, hogy az orosz hadsereg nyolc rakétával támadta a Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központot (International Peacekeeping and Security Center - IPSC), de Lviv kormányzója később már harminc rakétát említett. Az ukrán védelmi miniszter „terrortámadásként” jellemezte a bombázást, hozzátéve, hogy a bázison külföldi kiképzők is voltak. Azt nem közölték, hogy közülük megsebesült, vagy meghalt-e valaki.

A bázison több olyan külföldi is lehetett, akik az ukrán idegenlégióhoz akartak csatlakozni. A Time magazin helyszínen lévő riportere a Twitter-oldalán közölte, hogy információi szerint a megtámadott bázis az Ukrajnába érkezett külfödiek központja.

A Javoriv városánál lévő bázis nagyjából 390 négyzetkilométeres területet foglal el, és majdnem 1800 embert tud befogadni – írta a BBC. Azt nem lehet tudni, hogy mennyien voltak ott a támadás idején. A bázist katonai kiképzésre és gyakorlatozásra szokta használni az ukrán hadsereg, a Nato-partnerrek együttműködve. 

Közös amerikai-ukrán hadgyakorlat a Javoriv városánál találhatü bázison, 2021 szeptemberében. Fotó: Serhii Hudak/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Nyitókép: A katonai bázison megsebesült embereket Lvivbe szállító mentőautók. Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#lviv#rakétatámadás#katonai bázis#lengyelország#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk