Külföld

Az oroszok közölték, hogy már a Roszatomé Ukrajna legnagyobb atomerőműve

rtl.hurtl.hu

2022. március 12. 16:09

Az ukránok szerint mind a hat reaktorblokk üzemel, de mindenben ki kell egyezniük az oroszokkal.

Orosz tisztviselők érkeztek Ukrajna legnagyobb atomerőművéhez, a zaporizzsjai atomerőműhöz és átvették az irányítást a létesítmény felett – áll az Energoatom, az ukrán állami nukleáris energiavállalat közleményében a CNN cikke szerint. 

A Zaporizzsja Atomerőművet már több mint egy hete megszállták az orosz erők, az Energoatom pedig korábban azt állította: alkalmazottait „fegyverrel” kényszerítették munkára.

Az Energoatom szerint a Roszatom, az orosz állami atomenergia-vállalat 11 munkatársa érkezett az erőműbe pénteken, majd a csoport képviselője közölte: az erőmű már a Roszatomhoz tartozik. Az Energoatom közleményében úgy fogalmaz:  A csoport képviselője szerint az állomás támadását és lefoglalását követően nukleáris és sugárbiztonsági felmérésre, valamint a javításban való segítségnyújtásra küldték őket. 

Megjelenésük másik oka az volt, hogy az ukránbarát vezetés és az atomerőmű személyzete megtagadta a megszállókkal való együttműködést

 – áll a közleményben. Hozzáteszik: a pénteken érkezett 11 orosz között van a balakovói és rosztovi orosz atomerőművek két vezető mérnöke is.

A közlemény szerint az erőmű mind a hat reaktorblokkja üzemel, de a létesítmény vezetősége minden műszaki kérdésben kénytelen megegyezni az oroszokkal.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szombaton közölte, hogy az erőmű négy nagyfeszültségű külső vezetéke közül kettő megsérült, de az erőmű biztonságos működéséhez szükséges energiamennyiség egy jelenleg is rendelkezésre álló vezetékből biztosítható. A Roszatom egyelőre nem kommentálta a hírt.

Nyitókép: Wikipedia

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#atomerőmű#zaporizzsjai atomerőmű

Címlapról ajánljuk