Külföld

Horvát kormányfő a lezuhant drónról: akár Budapesten is történhet hasonló eset

rtl.hurtl.hu

2022. március 12. 14:08

 Andrej Plenkovic az együttműködés elmélyítését szorgalmazza.

A 444.hu szemlézte a Jutarnji List cikkét, amelyben Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szombati sajtótájékoztatójáról számoltak be. Plenkovic a zágrábi Jarun-tónál – ott, ahol csütörtök éjszaka lezuhant egy szovjet gyármányú felderítő drón – azt mondta: a pilóta nélküli repülőgépet nyilvánvalóan Ukranjából indították, bár nem tudni még, hogy az ukrán vagy az orosz hadsereghez tartozott, ugyanis mindkettő tagadja, hogy az övék lenne az eszköz.

Hozzátette: nagy szerencse, hogy csupán 40 autó sérült meg, a környéken ugyanis több étterem, szórakozóhely is van, és a közeli kollégiumban 7500 diák lakik. Elismételte: a drón Románia és Magyarország légterén keresztül ért Horvátországba, amelynek légterében 7 percet repült, mielőtt lezuhant volna. 

A miniszterelnök arról is beszélt, a zágrábi eset után nem lehet kizárni, hogy Budapesten, Pozsonyban vagy Ljubljanában, vagy más városokban is történik hasonló eset, ezért még fontosabb megerősíteni és elmélyíteni az együttműködést az EU-ban. 

Plenkovic az EU összes vezetőjét tájékoztatta az esetről. Hozzátette: a NATO-n belül is szorosabb együttműködésre van szükség, mert bár nem tudni, hogy véletlenről vagy szándékos támadásról van szó, ez egy egyértelmű fenyegetés, amire reagálni kell.

Csiki Varga Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet szakértője az RTL Híradónak azt mondta: feltehetően úgy azonosították a drónt, hogy az nem jelent katonai fenyegetést.

Nyitókép: Rendőrök vizsgálják a területet, ahol lezuhant egy felderítő drón Zágráb közelében 2022. március 11-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. – Fotó: Darko Bandic / AP / MTI

#Külföld#drón#horvátország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk