Külföld

A Fidesz Soros Györgyöt hiányolta, ezért nemmel szavazott az uniós jelentésre

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 11:23

A külföldi beavatkozást vizsgálták az EP-jelentésében.

Külföldi hatalmak különösebb következmények nélkül befolyásolhatják a választások kimenetelét az Európai Unióban, kibertámadásokat hajthatnak végre és polarizálhatják a társadalmi vitákat

– ez derül ki az Európai Parlament (EP) elé került jelentésből. Az EP 2020 júniusában hozta létre azt a különbizottságot, amelynek feladata feltárni az EU demokratikus folyamataiba való külföldi beavatkozást, beleértve a dezinformációt. A Szabad Európa azt írja, 130 szakértő vett részt a munkában, a problémák azonosítása mellett megoldási javaslatokat is tettek, amelyek az Európai Bizottság elé kerülnek.

Sandra Kalniete lett EP képviselő, a jelentés szerzője szerint

míg Ukrajnában háború dúl, az online platformoknak és techvállalatoknak úgy kell kiállniuk, hogy felfüggesztik az agressziót, a háborús bűnöket és az emberiség elleni bűnöket letagadó, dicsőítő vagy igazoló felhasználói fiókokat.

Hosszú távon azonban egyértelmű stratégiára, és valóban kötelező szabályokra van szükség az online platformok átláthatóságát és felelősségét illetően. Hatalmas összegeket kell befektetni a független, minőségi médiába, az Unióval szomszédos területeken is – közölte a politikus.

A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint az autoriter kormányok uniós pénzeket felhasználva meghódították a médiateret, erre Magyarországot említette példaként. Azt javasolta, hogy induljon európai közszolgálati csatorna, ami minden tagállam nyelvén elérhető.

Az Európai Parlament egyebek mellett arra ösztönözné a közösségimédia-platformokat, hogy szabjanak gátat az ártó szándékú külföldi beavatkozásokhoz használt álprofiloknak, és ne csak az angol nyelvű tartalmak esetén. Azt is elvárják, hogy „bizonyos” európai politikai pártok tisztázzák teljes körűen az Oroszországgal ápolt politikai és gazdasági kapcsolatukat, és tiltsák meg az európai politikai pártok külföldi finanszírozását.

Az európai egyetemeknek javasolják, hogy vizsgálják felül a Konfuciusz Intézetekkel való együttműködést, amelyek a kínai lobbizás platformjai. Külön elítélték, hogy a magyar kormány „megnyitja a Fudan Egyetem campusát, ugyanakkor bezárja a Közép-európai Egyetemet Budapesten”.

A jelentést az EP-képviselők 552 szavazattal, 81 ellenében, 60 tartózkodás mellett fogadták el. A fideszes politikusok nemmel szavaztak: Hidvéghi Balázs szerint „egyoldalú és abszurd” a jelentés, ami „egyszer sem említi a Soros-hálózat évek óta tartó, döntő jelentőségű külső beavatkozását az európai demokratikus folyamatokba”, miközben megkérdőjelezi, hogy „miért működnek kínai kulturális intézetek európai országokban”.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#befolyásolás#dezinformáció#európai parlament#fidesz

Címlapról ajánljuk