Belföld

A Kossuth téren ért véget a gigantikus Békemenet

Dévai LászlóDévai László

2022. március 15. 12:49

A Civil Összefogás Fórum demonstrációját többek között Bencsik András és Győzike vezette.

Március 15-én fél 2-kor elindult a Békemenet legalább több tízezer fős tömege a Margit híd budai hídfőjétől a Kossuth tér felé.

A Civil Összefogás Fórum legutóbb október 23-án szervezett Békemenetet, akkor 340 ezren vettek részt a demonstráción, Csizmadia Csaba szóvívő szerint a mostani meneten legalább kétszer ennyien fognak vonulni.

Az már biztos, hogy idén pótolni kell a menetre eddig minden évben érkező lengyel szimpatizánsokat, mivel idén ők a számukra kibérelt vonatokat felajánlják az Ukrajnából áramló menekültek szállítására.

A Gazety Polskiej Klub, a Gazeta Polska nevű jobboldali-konzervatív magazinhoz kapcsolódó szervezet a Facebookon így indokolta a döntésüket:

Két hét múlva terveztük, hogy elmegyünk magyar barátainkhoz a budapesti nemzeti ünnepre. Ez lett volna a 10. évfordulós nagy utazásunk Magyarországra. Azt terveztük, hogy részt veszünk a Békemeneten (…) 10 évig béreltünk egy különvonatot a Lengyel Államvasutaktól. Sajnos ma azt látjuk, hogy a vonat, amivel Magyarországra kellett volna mennünk, a Putyin bestiális viselkedése elől menekülő gyermekes anyák számára létfontosságúvá vált.

A meneten több ismert közéleti szereplő is részt vesz, többek között Győzike is, aki az első sorban halad Bencsik András jobbján. 

Nagy Attila Károly kollégánk a helyszínen van, és bár szerinte nehéz egyelőre megítélni, hogy pontosan hányan vonulhatnak, szerinte már most több tízezren haladnak a menet elején. Ugyancsak nagy tömeg várja a Kossuth téri végcélnál a Békemenet beérkezését.

A Békemenet útvonalát ellenzéki plakátokkal és matricákkal ragasztgatták tele, amiről munkatársunk készített fotós beszámolót.

Fotó: Balogh Zsolt / MTI

A Jászai Mari tér közelében egy ablakból molinót lógattak ki, amelyen a következő felirat volt olvasható:

Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról érkezik.

A molinót tartó férfi egy megafonnal is próbált valamit üzenni, de a tömeg pfújolása miatt nem lehetett érteni. Bencsik és a menet élén haladók csak nevettek az ablakba kihajoló demonstrálón.

A közvetítése szerint a Békemenetet többek között Fricz Tamás, Széles Gábor, Bayer Zsolt, Stefka István, Csizmadia László, ifjabb Lomnici Zoltán, Fásy Ádám és Győzike vezeti, de a helyszínen van Pataki Attila is.

Fotó: Nagy Attila Károly / RTL.hu

A Nyugati pályaudvarnál is kifeszítettek egy Orbánt és Putyint ábrázoló plakátot, a tömeg elkezdett hangos pfújolással és huhogással reagálni. A szervezők igyekeznek terelni a tömeget, hogy odaérjenek Orbán Viktor miniszterelnök délután 3-kor kezdődő beszédére.

Fotó: Nagy Attila Károly / RTL.hu

A helyszínen lévő kollégánk szerint a menet vége jelenleg a Margit híd közepénél jár az eleje pedig a Markó utcánál.

A szervezők közben továbbra is arra kérik a résztvevőket, hogy amilyen gyorsan lehet haladjanak tovább. A Békemenet megérkezett a Kossuth térre, ami így szinte meg fog telni Orbán Viktor beszédének kezdetére.

Orbán Viktor késik

A tervezett hármas kezdés már több mint 30 percet késik, a közszolgálati tévé közvetítésében addig a Kossuth téren zajló zenés-táncos produkciókat láthatják a nézők, miközben a stúdióban az ellenzék nagygyűléséről, a 2022-es szavazás fontosságáról és természetesen Gyurcsány Ferencről beszélnek.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#békemenet#fidesz#tüntetés#bayer zsolt#győzike

Címlapról ajánljuk