Belföld

EP-jelentés: A Fidesz és a Jobbik szoros kapcsolatban áll a Kremllel

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 13:52

Az európai parlamenti jelentés kimondja: riasztó, hogy Magyarország és Szerbia Kínát és Oroszországot segíti. A Fidesz nemmel szavazott a dokumentumra, amiben szó van egyebek mellett a Pegasus kémszoftver felhasználásáról is. 

Jobban kellene védekezni a külföldi beavatkozás és a félretájékoztatás ellen, a megfelelő szabályozás és tudatosítás hiányában ugyanis az Európai Unió kiszolgáltatott a demokráciát veszélyeztető, ártó szándékú külföldi kísérleteknek – fogalmazott az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésén megszavazott jelentésében csütörtökön. 

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Fidesz nemmel szavazott a jelentés ügyében, mivel hiányolták belőle Soros Györgyöt. 

Az Európai Unió demokratikus folyamataiba történő külföldi beavatkozással foglalkozó, 552 szavazattal, 81 ellenében és 60 tartózkodás mellett elfogadott európai parlamenti jelentés felhívta a figyelmet, hogy a külföldi beavatkozás és a dezinformáció valós veszélyét illető általános tájékozatlansághoz további súlyosbító tényezőként hozzáadódnak az uniós szabályozás kiskapui és a tagállami fellépések koordinációjának elégtelensége.

 Az EP olyan közös, uniós stratégia kidolgozását sürgeti, amely külön szankciókat is meghatároz a külföldi beavatkozással és a dezinformációs kampányokkal kapcsolatban. A képviselők azt is szorgalmazták, hogy a civil társadalmi szervezetek is jussanak szerephez a tájékoztatásban és az általános tájékozottság javításában.

 Az EP egyebek mellett célszerűnek tartaná, hogy a pluralista és független médiaszervezetek, újságírók, tényellenőrzők és kutatók részesüljenek közfinanszírozásban. Kijelentették: bizonyos európai politikai pártok tisztázzák teljes körűen az Oroszországgal ápolt „rendkívül helytelenített” politikai és gazdasági kapcsolataikat, továbbá tilalmat rendelnének el az európai politikai pártok külföldi finanszírozására.

Véleményük szerint javítani kell a kiberbiztonságot, és jegyzéket kell készíteni a Pegasus megfigyelőszoftverhez hasonlóan törvénytelenül használt eszközökről, valamint meg kell nehezíteni, hogy külföldi szereplők magas rangú köztisztviselőket foglalkoztassanak, miután azok elhagyták hivatalukat.

Magyarország is jogellenesen használta a Pegasus kémszoftvert

A jelentés Magyarországgal kapcsolatban egyebek között azt állítja, hogy a Fidesz és a Jobbik szoros kapcsolatban áll a Kremllel. A jelentést megfogalmazók kijelentették és elítélték, hogy állami szervek – például Marokkó, Szaúd-Arábia, Magyarország, Lengyelország, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Azerbajdzsán szervei – tömegesen és jogellenesen használták az NSO Group Pegasus nevű megfigyelő-szoftverjét állítólag újságírók, emberi jogi aktivisták és politikusok ellen. 

A jelentés „riasztónak tartja”, hogy Magyarország és Szerbia segíti Kínát és Oroszországot geopolitikai céljaik elérésében.

Állítja és elítéli a magyar kormány döntését, hogy megnyitja a kínai Fudan Egyetem kampuszát, ugyanakkor bezárja a Közép-európai Egyetemet Budapesten. A jelentés végezetül „aggodalmát fejezi ki” amiatt, hogy Szerbia és Magyarország szerepet játszik a környező országokra irányuló dezinformáció széles körű terjesztésében.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: a jelentés Magyarországgal kapcsolatban hazugságokat, politikailag motivált támadásokat tartalmaz. Szerinte ideológiailag elfogult szövegről van szó, amely rendkívül egyoldalúan járja körbe a témát. Kiemelte: még a jelenlegi háborús helyzet sem tántorítja el az Európai Parlament baloldali többségét attól, hogy folytassa szokásos politikai rágalomhadjáratát Magyarország ellen.

Nyitókép: Arterra / Universal Images / Getty Images

 

#Belföld#európai parlament#oroszország#jobbik#fidesz#pegasus

Címlapról ajánljuk