Külföld

Egymillió gyerek menekült el Ukrajnából

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 7:24

Sokan szüleik nélkül kényszerültek elhagyni otthonukat.

Az Ukrajnából elmenekülő kétmillió ember fele gyermek a Save the Children nemzetközi nonprofit szervezet közleménye szerint. Azt írják, egyre több gyermek érkezik egyedül, ezzel egy gyermekvédelmi válság is kibontakozóban van.

Az egyedül menekülő gyerekek egy része azért találta magát ebben a helyzetben, mert családtagjaiknak nem volt lehetőségük elhagyni Ukrajnát, de biztonságban akarták tudni, ezért elküldték őket. Mások a háborús káoszban sodródtak el családjuktól. Az egyedül érkezők közt sokan vannak 14 év alattiak, és pszichológiai tünetek jelentkeznek náluk.

A Save the Children más szervezetekkel együttműködve dolgozik azért, hogy az Ukrajnával szomszédos országokban felkutassák az egyedül érkező gyerekek távolabbi rokonságát, ismerőseit, és biztonságukról is igyekszik gondoskodni gyermekvédelmi ellátó- és jelzőrendszer felállításával.

A szülők a legkétségbeesettebb, legszívszorítóbb döntéseket kényszerülnek meghozni, hogy megvédjék gyerekeiket. Ebbe beletartozik, hogy a gyerekeiket szomszédokkal, barátokkal küldik el, hogy Ukrajnán kívül keressenek biztonságot, amíg ők otthonukat védik. A különválás velejárója a bizonytalanságból fakadó stressz, a családtagok miatti félelem és a szeparációs szorongás. Ugyancsak növekszik annak veszélye, hogy erőszak, kizsákmányolás, embercsempészet, zaklatás áldozataivá válnak

– közölte a szervezet, amely szerint mindent meg kell tenni annak megakadályozásáért, hogy a gyerekeknek el kelljen válniuk szüleiktől. Felszólítják a határőrizeti szerveket és a humanitárius segítőket, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy a gyerekek a hozzátartozóikkal maradjanak, biztosítsanak gyermekközpontú segítségnyújtást.

Nyitókép: Bezárt Tesco áruházból kialakított menedékhely a lengyelországi Przemyśl-ben - Fotó: Omar Marques/Getty Images

#Külföld#gyermekvédelem#orosz-ukrán háború#ukrajna#menekültek#save the children

Címlapról ajánljuk