Külföld

A járványtagadók után megjelentek a háborútagadók is

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 8. 12:01

Aki azt hitte, hogy csak a járványról terjesztik, hogy a gonosz nyugati háttérhatalmak mesterkedése, nagyon téved.

Nem is igazi a háború, a média találta ki, csak a nyugati hatalmak keltik a pánikot – ilyen, és ehhez hasonló álhírek kezdtek el terjedni a közösségi médiában. A BBC több olyan teóriáról rántotta le a leplet, amelyek azt próbálták bizonygatni, hogy megrendezett konfliktusról van szó Ukrajnában.

Ilyen az az állítás, hogy a háborús felvételeken szereplő emberek igazából színészek, a sebesüléseik pedig nem igaziak, hanem művérrel csinálták meg őket.

Az egyik legelterjedtebb ilyen felvételen valóban egy színész látható, a probléma csak az, hogy az nem a háborúban készült, hanem egy 2020-as sorozat forgatásán.

Hasonlóan álhír az a felvétel, amely állítólagos halottakat mutat, akik hullazsákban fekszenek egy földön, és egyikük mozogni kezd. Ez szintén nem a háborúból, hanem egy februári osztrák klímatüntetésről származik, ahol az aktivisták magukat halottnak tettetve követeltek fellépést a globális felmelegedés ellen.

Egy a Fox Newstól származó felvételt pedig azért hisznek az álháború bizonyítékának, mert azon fapuskával gyakorlatozó ukrán katonák vannak. Ez a felvétel szintén februárban készült, egy éles fegyverek nélkül tartott hadgyakorlaton civil önkéntesek számára.

De ennél is több álhír akad. Például:

  • Steven Seagal harcol a háborúban.
  • A CNN egy újságírója „meghalt” augusztusban Afganisztánban, és most is „meghalt” Ukrajnában.

Korábban az RTL Híradó is foglalkozott azzal, hogy a hadviselés nemcsak a csatatéren, de az információs térben is folyik. Az álhírek gyakran orosz forrásokból származnak, és azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet a valódi konfliktusról. A Fókusz végigvette, melyek azok az erős képek a mostani háborúból, amelyek erős hatást keltettek, utóbb azonban kiderült róluk, hogy így vagy úgy, de hamisak.

Nyitókép: CinemaPeople / Fujifilm / Twitter

#Külföld#álhír#közösségi média#háború#járványtagadó#orosz-ukrán háború#internet

Címlapról ajánljuk