Külföld

Teherautóval törte be az orosz nagykövetség kapuját egy férfi Dublinban

rtl.hurtl.hu

2022. március 7. 18:17

A követség szerint az ír rendőrök csak álltak, és nem tettek semmit ennek megakadályozására. 

Letartóztattak egy férfit Írország fővárosában, miután teherautójával kidöntötte a dublini orosz nagykövetség kapuját, hogy így tiltakozzon az Ukrajna ellen indított orosz háború ellen – jelentette a helyi sajtó. Az eset hétfőn, ebédidőben történt, miközben a követség előtt egy kisebb háborúellenes demonstráció zajlott.

Az orosz nagykövetség az ír külügyminisztériumnál tiltakozott az eset miatt, követelve, hogy tegyenek meg mindent a követségi dolgozók és családtagjainak védelmére. Az orosz nagykövetség állítása szerint az esetet végignézték az ír rendőrség tagjai, akik nem tettek semmit a „hatalmas aggodalomra okok adó” rongálás megakadályozására.

 

Az ír rendőrség szóvivője a követségi vádakra reagálva csak annyit közölt, hogy nem kommentálják harmadik fél kijelentéseit. Az Irish Examiner című ír lap rendőrségi forrásai szerint csak egyetlen egy rendőr volt a nagykövetségnél az eset idején, és nem volt olyan helyzetben, hogy azt megakadályozza. 

A teherautó egy vallási tárgyakat árusító cég járműve volt. Az autót vezető férfi a tüntetőknek azt mondta, a neve Desmond Wisley, és miközben az orosz támadás ukrán áldozatait mutató képeket osztogatott, közölte:

Azért csináltam ezt, hogy biztonságos folyosót biztosítsak az orosz nagykövetnek Írország elhagyására. Azt akarom, hogy a nagykövet és kollégái menjenek el ebből a szabad országból.

A férfiról készült felvételen látni, hogy a helyszínen lévő rendőr odamegy hozzá és közli vele:

Sajnos kénytelen vagyok letartóztatni önt.

A sofőrt a rendőrség közlése szerint rongálás miatt vették őrizetbe.

Nyitókép: Twitter / Laura Moth

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#írország#nagykövetség#kapu#rongálás#teherautó

Címlapról ajánljuk