Külföld

Putyinra hivatkozva verték a háború ellen tüntető nőt az orosz rendőrök

rtl.hurtl.hu

2022. március 7. 11:30

Közben végig sértegették, és a telefonját is a falhoz vágták.

Orosz rendőrök bántalmaztak és megaláztak egy 26 éves tüntető nőt, akit azért állítottak elő, mert a háború miatt tiltakozott. A kihallgatásról a Novaja Gazeta című orosz lap tett közzé hangfelvételt, amit a 444 szemléz.

A 26 éves Alekszandra Kaluzsszkih a kihallgatás során többször hivatkozott arra, hogy az orosz alkotmány szerint az állampolgárnak nem kötelessége önmaga ellen vallani. A felvételen hallatszik, hogy a kihallgatás során több ütés is elcsattant, egy férfi kihallgató pedig majomnak nevezte a nőt, és azt mondta neki, „nézd meg a melleidet, úgy lógnak, mint a tőgyek”.

Putyin megmondta, verjük agyon az ilyeneket

– mondta az egyik kihallgató, hozzátéve, hogy

Ti Oroszország ellenségei vagytok, a nép ellenségei.

A nő telefonját hozzávágták a falhoz, és amikor azt kérdezte, írni fognak-e erről jegyzőkönyvet, azt mondták neki, hogy „csak leesett véletlenül”, „kicsúszott a kezemből, van három tanúm”.

Az esetről beszámoló Novaja Gazeta, a legnagyobb megmaradt független hírforrás Oroszországban a napokban arra kényszerült, hogy törölje az Ukrajna elleni háborúról szóló tudósításait, és ne használja a továbbiakban a háború szót. Az után, hogy az orosz törvényhozás elfogadta a háborús hírek megírását börtönnel sújtó törvényt, a lap olvasóit szavaztatta meg arról, hogy mit tegyenek, és az lett az eredmény, hogy tartsák be a szabályt, hogy tovább működhessenek. Ugyanakkor a lap azt közölte: rendkívüli módon szégyellik, hogy beleegyeznek ebbe, de még nagyobb szégyen lenne, ha abbahagynák a tudósítást.

Nyitókép: Tüntetőt tartóztatnak le rendőrök Szentpéterváron – Fotó: Stringer/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#tüntetés#rendőrség#rendőri erőszak

Címlapról ajánljuk