Külföld

Hajnalban megtámadták Mikolajivot – 12. napjába lépett a háború

rtl.hurtl.hu

2022. március 7. 4:40

A britek szerint Oroszország minimális eredményeket ért el az utóbbi két napban. Az ukránok viszont arra figyelmeztetnek, hogy Moszkva csapatokat csoportosít át, hogy megtámadják Kijevet. Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményei. 

Hétfőn a 12. napjába lép az orosz-ukrán háború. Az Egyesült Királyság védelmi tisztviselőinek értékelése szerint az elmúlt 48 órában az orosz erők csak minimális eredményeket értek el Ukrajnában a kemény helyi ellenállás és a logisztikai támogatás megakadása miatt. Ukrán katonai vezetők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az orosz erőkat átcsoportosítják, hogy átfogó támadást indíthassanak az ország fővárosa, Kijev ellen.

Az orosz csapatok heves támadásokat indítottak a Kijev körüli települések ellen és a BBC értesülései szerint a főváros környékén lévő erők üzemanyaghoz jutottak a Fehéroroszországból érkezett szállítmányokból. Ismét bombázzák az oroszok az ország déli kikötővárosát, Mikolajivot. A BBC először helyi News-N értesülései alapján arról írt, hogy a bombázás helyi idő szerint hajnali 5 órakor kezdődött, később a város polgáremstere megerősítette, hogy az oroszok tüzérségi támadás alá helyezték a települést. Olekszandr Szenkevics a Facebookon azt írta: az orosz csapatok lakóépületeket vettek célba a városban, és megosztott egy videót egy lángokban álló panelházról.

A lakosokat arra figyelmeztette, hogy a városban sok olyan lövedék van, amelyek nem robbantak fel, ezeket sem megérinteni, sem megközelíteni nem szabad. 

A New York Times tudósítója, Michael Schwirtz tett közzé videót a hajnali eseményekről:

Schwirtz szerint a támadás a város keleti részére összpontosul. Vsasárnap az ukrán visszaverték a 476 ezer lakosú város elleni orosz támadást és visszafoglalták a helyi repülőteret.

Már több tucat áldozata van az ország délkeleti részén fekvő Mariupolban napok óta tartó erős orosz támadásoknak. 

Marco Rubio szenátor, az amerikai Szenátus Hírszerzési Bizottságának legmagasabb rangú republikánus tagja vasárnap a CNN-nek azt mondta: a repüléstilalmi zóna bevezetése Ukrajna felett szinte biztos, hogy a harmadik világháború kezdetét jelentené.

A gazdasági szankciók hatására újabb multinacionális cégek jelentették be,  hogy felfüggesztik szolgáltatásaikat Oroszországban. A legújabb, az orosz piacot ideiglenesen elhagyó cégek között van a Netflix, az American Express, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers. Új-Zéland bejelentette: több tucat orosz állampolgárt tettek szankciós listára, hogy megakadályozzák hogy az érintettek az országot menekülőútként használják fel a más nyugati nemzetek által kiszabott büntetések elkerülésére.

Jacinda Ardern miniszterelnök elmondta, száz orosz oligarchára szabtak ki beutazási tilalmat, valamint megtiltják, hogy Moszkvában bejegyzett jachtok, hajók és repülőgépek belépjenek Új-Zéland légterébe vagy vizeire.

Nyitókép: Olekszander Szenkevics / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#mariupol#oroszország

Címlapról ajánljuk