Külföld

Az oroszok már inváziós csapataik 95 százalékát bevetették az USA szerint

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 7. 7:09

Kijev határában már a rendőrök is tankokra vadásznak, a hosszú orosz konvoj igen lassan araszol a főváros felé.

Az Egyesült Államok szerint Oroszország már az inváziós csapatai 95 százalékát bevetette Ukrajnában. Úgy tudják, hogy az oroszok eddig hatszáz rakétát lőttek ki. A Kijevbe tartó hadi konvoj mindössze 25 kilométerre van a városközponttól.

A nagyjából 65 kilométer hosszú konvoj hétfő reggel közelebb juthatott a városhoz, ám igen lassan halad az ukránok ellenállása miatt. A CNN megerősítette egy olyan videó hitelességét, amin az látható: Kijev környékén ukrán rendőrök ártalmatlanítanak egy harckocsit.

Azt egyelőre nem erősítette meg az amerikai vezetés, hogy az oroszok mozgósítják-e a tartalékaikat, ahogy azt az ukránok állítják.

Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója vasárnap este arról beszélt egy élő televíziós műsorban, hogy a Kijev felé vezető utakon nagy számban gyülekeznek az orosz erők és harci járművek. A tanácsadó szerint az ukrán vezetés abból indul ki, hogy a következő napok döntő ütközetét Kijevért fogják vívni, írja az MTI.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram-csatornáján azt írta, hogy harcok folynak Kijev közelében, és a főváros igyekszik felkészülni a védekezésre. Elmondása szerint több ellenőrzőpontra ellátogatott a város határában, és azt tapasztalta, hogy az ukrán biztonsági erők elszántak mindenféle támadás visszaverésére.

A háború legfrissebb fejleményeiről itt írtunk.

Nyitókép: Orosz konvoj Donbaszban február 23-án. Fotó: Stringer / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#hadsereg#tartalék#csapat#oroszország#kijev#tank

Címlapról ajánljuk