Külföld

„Mindenkire lőnek, aki megpróbál elmenni” – élet egy oroszok által elfoglalt városban

rtl.hurtl.hu

2022. március 6. 11:59

Sok lakó a bombázásnál is jobban fél attól, hogy Herszon végleg Oroszországé lesz.

Andrij Abba és családja éppen koccintással ünnepelte a férfi 30. születésnapját a kelet-ukrajnai Herszonban, amikor az oroszok az egyik utolsó rohamukat indították a város megszerzése érdekében. Borospohárral a kezében, szüleivel és öccsével rohant a pincébe, hogy menedéket keressen, majd nem sokkal később a lövöldözések és a robbanások halkulni kezdtek. 

Éjfél körül teljes csend lett. Ebből tudtuk meg, hogy a város elesett

– mondta a CNN-nek Andrij Abba.

A Fekete-tenger egyik kulcsfontosságú kikötővárosát szerdán a hajnali órákban foglalták el az orosz erők napokig tartó heves bombázások és ágyúzások után. Az ukrán zászló továbbra is ott lebeg a kormányzati épületeken, a város polgármestere, Ihor Kolihajev pedig maradt a posztján. 

A város vezetője szombaton azt mondta, hogy mindenhol orosz csapatok vannak, a közel 300 ezer lakosú város áram és víz nélkül maradt, és égetően szükség lenne humanitárius segítségre. 

„Sok embernek lenne segítségre szüksége. Vannak rákos betegek és gyerekek, akiknek gyógyszer kell” – mondta a CNN-nek, hozzátéve, hogy 

az oroszok akartak segélyt küldeni, de a lakosok ezt visszautasították. 

Az orosz megszállás alatti Herszonban élők arról számoltak be, lakásaikat és házaikat nem tudják elhagyni, gyakran félnek kimenni még az alapvető termékekért is. A 300 ezer fős várost ellepték az orosz ellenőrzőpontok. 

Az utak gyakorlatilag üresek, a lakosok ugyanis vagy elmenekültek a harcok elől, vagy otthon maradnak, mert attól tartanak, hogy orosz katonákkal találkoznak. 

Az élelmiszerboltok kiürültek, a gyógyszerek pedig kifogyóban vannak – közölték a lakosok és a hatóságok. 

Az orosz csapatok bekerítették a várost, és mindenkire lőnek, aki megpróbálja elhagyni Herszont 

– állították a CNN-nek a helyi lakosok, köztük egy magas rangú helyi egészségügyi tisztviselő is.

„Még ha a nőket és a gyerekeket evakuálni is akarnánk innen, egyszerűen lehetetlen volna. Mindenkire rálőnek, aki megpróbál elmenni” – mondta Andrij Abba. Az adójogászként dolgozó férfi a megszállástól függetlenül Herszonban marad mindaddig, amíg az ukrán zászló a kormányzati épületeken lobog. 

Veszélyben a lakosság

Csütörtökön az orosz erők egy ellenőrzőponton lelőttek két férfit, akik megpróbáltak elhaladni a katonák mellett. Az egyik meghalt, a másik pedig súlyosan megsebesült – mondta egy tisztviselő a CNN-nek. 

Állítása szerint az orosz csapatok azt is megtiltották, hogy a mentők elhagyják a város határait és a környező falvakba menjenek segíteni. 

Julija Alekszejeva, egy két hónapos gyermek édesanyja azt mondta a CNN-nek, hogy nehezen talál a városban pelenkát és egyéb babatermékeket. 

Rendkívül kevesen vannak a városban. Van egy demens nagymamánk is, akinek folyamatosan szüksége lenne pelenkára és gyógyszerekre, ezek szintén nem kaphatók. 

A nő családjával csak akkor hagyja el a házát, ha igazán szükséges. „Kijárási tilalom van érvényben a városban, így ha este nyolc után kimennek az emberek, lelövik őket. Legfeljebb két ember mehet egymás mellett az utcán” – mondta. Ennek ellenére továbbra is ellenáll:

Még mindig az ukrán zászló lobog Herszonban, a város nem adta meg magát a betolakodóknak. 

A katonaság azt mondta, hogy ne provokálják őket, és mindenki életben marad” – fogalmazott.

Szombaton egyébként tüntetők vonultak a főtérre, hogy tiltakozzanak az orosz megszállás ellen. 

Szvetlana Zorina helyi lakos azt mondta a CNN-nek, hogy nagyon fél attól, Oroszország része lesz Ukrajna. 

Nem akarjuk, hogy a történelem megismétlődjön, és ugyanaz legyen, mint a Krím-félszigeten

– mondta, utalva arra, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a félszigetet. Hozzátette: „kevésbé félünk a bombáktól, mint attól, hogy Oroszország részévé válunk”.

Nyitókép: Marienko Andrew/MTI/AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#herszon#kelet-ukrajna

Címlapról ajánljuk