Külföld

Az oroszok bemutatták, hogy elpusztították a világ legnagyobb repülőgépét

rtl.hurtl.hu

2022. március 4. 9:57

Egymásnak ellentmondó hírek érkezetek eddig az Antonov óriásgépének sorsáról, de most már teljesen biztos, hogy megsemmisült. 

Az Ukrajna elleni orosz háború első napjaiban érkezett a hír, hogy megsemmisülhetett a hosztomeli repülőtér elfoglalására indított támadásban a világ legnagyobb repülőgépe, a Mrija, azaz „Álom” nevű Antonov An-225-ös.

Csütörtökön még volt egy kis remény arra, hogy a gép lehet, hogy mégiscsak túlélhette a támadást. Egy műholdas felvételen ugyanis látni lehetett, hogy a Mrija tárolására használt hangárból kilóg a gép farokrésze, ami sértetlennek tűnt.

Mostanra azonban teljesen biztossá vált, hogy a gép valóban elpusztult a repülőtér orosz elfoglalása közben. Az orosz állami televízió ugyanis a repülőtérről készített riportot, amiben jól lehet látni a teljesen megsemmisült gép roncsait.


Korábban a közösségi oldalakon már elkezdett terjedni egy rosszabb minőségű videó a megsemmisített gépről. Érdekesség, hogy azon még láthatóak a repülőtér elleni támadásban kilőtt orosz katonai járművek. Azok az orosz televízió felvételén már nem voltak ott. 


Igazi rekorder

A kijevi Antonov tervezőiroda 80-as években kifejlesztett repülőgépét a szovjet űrsiklók hordozására tervezték, egyetlen egy darab készült el teljesen, ami teherszállító gépként üzemelt – egészen a háború kitöréséig. 

A Mrija igazi rekorder volt: a hat hajtóműves, 88 méteres fesztávú, jellegzetes kettős farokrésszel rendelkező Antonov An-225-ös 

a legnagyobb, legnehezebb és a legnagyobb teherbírású repülőgép volt a világon.

A gépről 2021. január 9-én Lengyelországban készült felvétel, ahogy Isztambulból megérkezett a Rzeszow repterére. 


Nyitókép: Twitter / Aurora Intel

#Külföld#orosz-ukrán háború#antonov an-225#antonov#repülőgép#mrija

Címlapról ajánljuk