Külföld

„Megtévedt vandalizmus”: ukrán színekkel mázoltak le egy szovjet emlékművet Pozsonyban

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 15:41

Csakhogy az emlékhelyen eltemetett katonák nagy része is ukrán.

Pozsonyban kék és sárga festékkel mázolták le a monumentális Slavín emlékmű alapját képező ravatalozót. A kegyeleti helyen az a 6845 szovjet katona van eltemetve, akik 1945 áprilisában estek el a Pozsonyban és környékén dúló harcokban.

Az ismeretlen elkövető az emlékmű lépcsőit, oszlopait és az előtte lévő teret festette ukrán nemzeti színekre. A rendőrség rongálás miatt nyomoz – írja a Paraméter.

A pozsonyi óváros önkormányzatának szóvivője azt mondta, értik az ukrajnai orosz invázió miatti haragot, de a tiltakozást más úton is kifejezésre lehetne juttatni. Értelmetlen pusztításnak és megtévedt vandalizmusnak nevezte a rongálást, hozzátéve, hogy a Slavínon eltemetett katonák többsége ukrán.

A szlovák parlament elnöke pedig emlékeztetett: Pozsonyt a Vörös Hadsereg részét képező ukrán front szabadította fel, és minden nemzetiség vállvetve harcolt a nácizmus ellen. Hozzátette, hogy Szlovákia világosan kifejezte az állásfoglalását azzal, hogy ukrán színekkel világították meg a pozsonyi várat.

Az emlékművet restaurátorok hozzák helyre, legkésőbb jövő hét végéig el akarják távolítani róla a festéket.

Nyitókép: Szlovák rendőrség – pozsonyi kerület

#Külföld#szlovákia#orosz-ukrán háború#rongálás

Címlapról ajánljuk