Külföld

Véletlenül 50 csésze kávénak megfelelő koffeint ivott meg egy brit apa, szívmegállás végzett vele

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 21:22

Rosszul adagolta ki az edzés előtti italport.

Meghalt egy kétgyermekes brit apa, aki több száz kávénak megfelelő koffeines italt fogyasztott, mert rosszul számolta ki, mennyi koffeint vitt be a szervezetébe – számolt be a tragikus esetről a Mirror

A 29 éves Thomas Anthony Mansfield az észak-walesi Colwyn Bay-ben biztonsági őrként és személyi edzőként dolgozott. Sportolás előtt egy brit cég edzés előtti italporából készített magának italt. Az ilyen porok általában jelentős mennyiségű koffeint tartalmaznak.

A por ajánlott adagja 60-300 milligramm között volt naponta, amit egy nap két alkalommal lehetett bevenni. Mansfield digitális mérlege azonban 2 gramm alatt nem tudott mérni, az volt a kiindulási értéke. Ami már többszöröse volt az ajánlott felhasználási mennyiségnek.

John Gittins halottkém megállapította, hogy a férfi valószínűleg egy közepes adagot próbált kimérni magának a porból, ám a mérleg hiányossága miatt túl sokat fogyasztott a táplálékkiegészítőből. Mansfield özvegye, Suzannah a tragédia után úgy nyilatkozott, férje nem volt koffeinfüggő, általában nem ivott többet napi két csésze kávénál.

A nő elmondása szerint az ital elfogyasztása után nem sokkal férje már a mellkasát szorongatta és lefeküdt a kanapéra. Pillanatokkal később már azt látta, hogy habzik a férfi szája. Ezután kirohant a házból, hogy segítséget kérjen a szomszédoktól és a közelben lakó családtagjaitól.

A mentők perceken belül a helyszínre érkeztek, de Mansfield szíve leállt. Többször újraélesztették, ám a kórházban végül elhunyt.

A halottkémi vizsgálatot követően a halál okaként koffeinmérgezést állapítottak meg, mivel Mansfield úr vérében literenként 392 mg koffeint találtak. A koffeinmérgezést 78 mg/liter koffein vagy annál magasabb szint okozhatja. Egy csésze kávé nagyjából 40-70 mg koffeint tartalmaz.

Ha pedig az emberi testben található, átlagosan 5-6 liter vérrel számolunk, a férfi szervezetében akár 50-100 csészényi presszókávénak megfelelő koffein is lehetett.

Bár Mansfield halálát balesetnek nyilvánították, a halottkém szerint fontos lenne az ilyen edzés előtti porokhoz adagolókanalat és használati utasítást biztosítani.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#kávé#koffein#mérgezés

Címlapról ajánljuk