Külföld

Fehéroroszország beszállt a háborúba

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 11:52

Az oroszok oldalán vonultak be belorusz csapatok Ukrajnába Csernyihiv térségében.

Az ukrán hatóságok közlése szerint fehérorosz csapatok is csatlakoztak kedden az Ukrajnát lerohanó orosz hadsereghez – írta a Politico. A belorusz erők Csernyihiv térségében lépték át a határt Ukrajna északi részén.

Amerikai kormányzati tisztségviselők hétfőn jelezték, hogy Fehéroroszország bármikor beléphet a háborúba, és saját katonáit küldheti Ukrajnába. Az oroszbarát ország az invázió kezdetén logisztikailag segítette Moszkvát, majd később kiderült, hogy területéről rakétát is lőttek ki Ukrajnába.

Fehéroroszország Moszkva régi szövetségese, autokratikus kormánya vasárnap megszavazta, hogy lemond atomfegyver-mentességéről, ezzel nyitva utat Oroszország előtt, hogy esetlegesen atomfegyvereket állítson fel területén. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök telefonon ígéretet tett neki, hogy nem küldenek fehérorosz csapatokat Ukrajnába.

Nyitókép: Orosz és ukrán delegáció tárgyal Beloruszban a tűzszünetről. Fotó:Foreign Ministry of Belarus / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#fehéroroszország#belorusz#aljakszandr lukasenka

Címlapról ajánljuk