Külföld

Robbanásokkal és légiriadóval indult az orosz invázió ötödik napja Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 4:45

Sajtóértesülések szerint Fehéroroszország még ma csapatokat küldhet Ukrajnába, az orosz hadsereg erősítésére. 

Hétfőre virradó éjszaka újabb robbanásokat jelentettek Kijevből és Ukrajna több városából – írta meg a BBC. A fővárosban hajnalban megszólalt a légi riadó.

Egy éjjel közzétett videó szerint egy orosz rakéta csapódott be csernyihi lakóépületbe. Áldozatokról, sebesültekről egyelőre nincsenek információk.

Robbanások rázták meg az ország keleti részén fekvő Harkivot is, amely heves konfliktus helyszíne volt vasárnap, miután az ukrán erők visszafoglalták az ország második legnagyobb városát az orosz erőktől.

Az orosz csapatok vasárnap este elfoglalták Bergyanszk városát – írja a BBC Alekszandr Szvidlo polgármester Facebook-videója alapján. A dél-ukrajnai, 100 ezer lakosú tengerparti várost nem védte az ukrán hadsereg. 

Kijevnél viszont megállt az orosz előrenyomulás – közölte Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Hozzátette, az ukrán hadsereg visszaveri a szárazföldi és légi támadásokat.

Sajtóhírek szerint Fehéroroszország saját katonáit küldheti a szomszédos Ukrajnába. Az oroszbarát ország az invázió kezdetén logisztikailag segítette Moszkvát, majd később kiderült, hogy terüleéről lőttek ki rakétát Ukrajnába. A Washington Post egy meg nem nevezett, amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról írt, hogy az oroszokat erősítő belarusz csapatok bevetése még ma elkezdődhet.

A Kyiv Independent több forrásra hivatkozva azt állítja, hogy fehérorosz ejtőernyősöket küldhettek Ukrajnába.

Fehéroroszország Moszkva régi szövetségese, autokratikus kormánya vasárnap megszavazta, hogy lemond atomfegyver-mentességéről, ezzel nyitva utat Oroszország előtt, hogy esetlegesen atomfegyvereket állítson fel területén. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök telefonon ígéretet tett neki, hogy nem küldenek fehérorosz csapatokat Ukrajnába.

Nyitókép: Pierre Crom / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#robbanás#fehéroroszország

Címlapról ajánljuk