külföld

Az Európai Parlament már kedden határozatot fogadhat el Ukrajna EU-csatlakozásáról

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 18:51

A folyamatot lehet sürgetni, de aligha fog azonnal megtörténni.

A Guardian úgy értesült, hogy az Európai Parlament kedden határozatot fogadhat el, amelyben az európai intézményeket felszólítják arra, hogy törekedjenek az EU-tagjelölti státusz megadására Ukrajna számára, és folytassák az ország integrálását az Európai Unió közös piacába. Erre azután kerül sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalosan kérelmezte orosz támadás alatt álló hazája felvételét az Európai Unióba.

A brit lapnak egy uniós tisztviselő segített értelmezni a folyamatot. Zelenszkij a felvételi kérelmet az Európai Tanács francia elnökének küldte meg. A kérelemről a Tanács értesíti az Európai Parlamentet, a tagállamokat és a tagállamok nemzeti parlamentjeit. Ezután a 27 tagállam uniós ügyekkel foglalkozó miniszteréből álló Általános Ügyek Tanácsa hoz döntést arról, hogy hivatalosan kikérjék az Európai Bizottság álláspontját a kérelemről. Alapesetben másfél évig is eltarthat, amíg a Bizottság megalkotja véleményét, de ezt az időtartamot jelentősen lecsökkenthetik, politikai szándéktól függően.

Mindezt egy változó hosszúságú előcsatlakozási időszak követi, amelyben a tagjelölt állam a saját intézményeit, szabályait, infrastruktúráját annak megfelelően alakítja, hogy a tagállamokra vonatkozó követelményeknek eleget tegyen. A folyamat része a csatlakozási követelményeknek való megfelelés, köztük az uniós jogszabályok átvétele és alkalmazása.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij aláírja az ukrán EU-csatlakozási kérelmet február 28-án – Fotó: Ukrán elnöki hivatal / Anadolu Agency via Getty Images

#külföld#orosz-ukrán háború#európai unió#ukrajna

Címlapról ajánljuk