Külföld

Putyin megőrült?

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. február 28. 18:30

Annyira ésszerűtlen döntésnek tűnik az Ukrajna ellen indított orosz háború, hogy egyre többen vetik fel: valami nincs rendben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájáról sosem voltak jó véleménnyel a nyugati ország vezetői, és bár kegyetlen vezetőnek tartották, egyben pragmatikus politikusnak is, aki racionális, jól átgondolt, minden lehetőséget számba vevő döntéseket hoz. Ez mostanra teljesen megváltozott.

Egyre több politikus, elemző és kormányzati tisztségviselő kérdőjelezi meg Putyin mentális állapotát, felvetve a lehetőségét, hogy Oroszországot egy téveszméktől fűtött, a valóságtól teljesen elszigetelődött, paranoiás, furcsán viselkedő ember vezeti.

Szombaton Marco Rubio, az amerikai szenátus hírszerző bizottságának legmagasabb rangú republikánus vezetője, aki a pozíciójánál fogva hozzáfér titkos hírszerzési elemzésekhez, a Twitter-oldalán kijelentette:

Szeretném, ha erről többet is megoszthatnék, de most csak annyit mondhatok, hogy valami nincsen rendben Putyinnal. Mindig is egy gyilkos volt, de most más és súlyosabb problémája van. Hiba lenne azt feltételezni, hogy ugyanúgy fog reagálni, mint öt évvel ezelőtt.

Rubio később hozzátette, hogy Putyin korábban mindig is büszke volt arra, hogy kordában tudja tartani az érzelmeit, de mostani dühkitörései ennek az érzelmi kontrollnak a gyengülését jelzik. Jake Tapper, a CNN műsorvezetőjének beszámolója szerint Rubio kijelentette:

Úgy tűnik, hogy valamiféle neurológiai vagy pszichológiai problémája van.

Hasonló véleményen volt Condoleezza Rice egykori amerikai külügyminiszter, aki a Fox News amerikai hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában azt mondta, Putyin „mindig is számító és rideg volt”, de most „szeszélyesnek” tűnik. 

A képviselőház hírszerző bizottságának egyik magas rangú republikánus tagja a Fox Newsnak arról beszélt, kezdi „igazán megkérdőjelezni” Putyin „mentális fittségét”, míg Barack Obama egykori amerikai elnök volt moszkvai nagykövete, Michael McFaul szerint az orosz elnök mostanában „zavarodottnak” tűnik.

Ezzel nem csak amerikai politikusok vannak így. Ben Wallece brit védelmi miniszter egy társalgási beszélgetés közben kijelentette, hogy Putyin „teljesen megőrült”, Boris Johnson brit kormányfő szerint „illogikus és irracionális állapotban van”, míg Milos Zeman cseh elnök „őrültként” hivatkozott rá. Bernard Guette francia európai parlamenti képviselő egy francia rádióadónak adott interjújában pedig közölte:

Szerintem kezdi elveszíteni kapcsolatát a valósággal, hogy finoman fogalmazzak.

Amikor a riporter rákérdezett, hogy arra utal-e, hogy Putyin megőrült, a politikus közölte, hogy „igen”. 

Közben a Putyinról könyvet író francia Michel Eltchaninoff az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az orosz elnököt mindig is „pragmatikus vezetőnek és jó taktikusnak” tartották, de most úgy tűnik, annyira eltávolodott a valóságtól, hogy azt már „paranoiásnak is lehet nevezni”.

Vlagyimir Putyin egy 2018-as sajtótájékoztatón. Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images)

Tom Nichols amerikai nemzetbiztonsági szakértő, a haditengerészeti egyetem nemrég nyugdíjba vonult professzora szerint a mostanában tett nyilatkozatai és tettei után teljesen természetes, hogy megkérdőjelezik Putyin mentális állapotát, majd hozzátette, hogy még soha nem látta ennyire paranoiával telinek az orosz elnököt.

A New York Times beszámolója szerint az amerikai kormányzat tagjai is felvetik annak a lehetőségét, hogy Putyin „megtébolyodott”, míg a Politico információi szerint több európai vezető is aggódik elmeállapota miatt.  

Vasárnap egy tévéműsorban a Fehér Ház szóvivőjétől is megkérdezték, hogy az amerikai kormány véleménye szerint Putyin mentálisan már stabil-e. Jen Psaki erre válaszul azt közölte, hogy „nem fogok véleményt mondani mentális állapotáról”, de egyben hozzátette, hogy „természetesen mélyen aggasztónak tartjuk” a tetteire adott magyarázatait.

Elszigetelődött

A Putyint régóta figyelő elemzők, politikusok és országvezetők szerint az utóbbi években, ezen belül is főképp a járvány alatt, teljesen megváltozott az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista által „bunkerben élő öregemberként” jellemzett orosz elnök viselkedése. 

Putyin minden más ország vezetőjénél jobban elszigetelte magát a világtól a koronavírus-járvány idején, és csak tanácsadóinak egy nagyon szűk köre találkozhatott vele, és ezen idő alatt megszállottja lett saját történelmi hagyatékának, és annak a gondolatnak, hogy újra nagyhatalommá kell tennie Oroszországot.

Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images


Putyin már egy ideje úgy gondolja, hogy a Szovjetunió széthullása óriási katasztrófa volt, amit ő hivatott helyrehozni és folyamatosan hangoztatta, hogy az ukrán nép, mint olyan, nem létezik, és Oroszországnak kötelessége, hogy egyesítse a két területet – mondta el az rtl.hu-nak Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. A New York Times beszámolója szerint a Joe Biden amerikai elnöknek adott hírszerzési tájékoztatók szerint a járvány alatti elszigeteltségében csak „még szélsőségesebbek lettek” ezek a gondolatai.  

Nem a régi Putyin

Condoleezza Rice kijelentette, hogy „többször is találkoztam már vele, és ez most egy másik Putyin”, aki úgy viselkedik, ahogy korábban még soha nem látta, és ugyanezt mondta McFaul, közölve, hogy „harminc éve figyelem Putyint”, aki szerinte mostanra „megváltozott”, és „teljesen elvesztette kapcsolatát a valósággal”.

Ugyanazt mondta a francia elnök egyik közeli munkatársa a Wall Street Journalnak, elmondása szerint Emmanuel Macron úgy látta, megváltozott Putyin viselkedése a járvány alatt, és ezt csak megerősítette, amikor személyesen is találkoztak. Egy francia tisztségviselő szavai szerint Putyin „ridegebb és elszigeteltebb lett”.

Az a Putyin, akivel a Kremlben találkozott, nem ugyanaz a Putyin volt, akit 2019 decemberében látott

– mesélte egy francia tisztségviselő az AFP hírügynökségnek. Hasonlóan nyilatkozott a CNN-nek Sauli Niinistö finn elnök, aki évek óta rendszeresen beszélt az orosz elnökkel. Szerinte „megváltozott a viselkedése” Putyinnak, aki jóval agresszívabb hangnemben beszélt vele.

A francia elnöki hivatal egy magas rangú tisztségviselője a New York Timesnak nyilatkozva „paranoidnak” nevezte Putyin beszédét, amiben a háborúhoz vezető lépésként függetlenként ismerte el a két oroszbarát szakadár ukrán népköztársaságot. Clement Beaune, az európai ügyekkel foglalkozó francia miniszter a beszéd „téveszmés és paranoid” volt, míg Navalnij egyik szövetségese „bizarrnak” nevezte Putyin „példátlan” kijelentéseit.

Az elemzőket nagyrészt teljesen meglepte Putyin lépése, hogy háborút indított Ukrajna ellen. Moszkvai külpolitikai elemzők a Timesnak elmondták, teljesen váratlanul érte őket az orosz elnök döntése. Egyikük döbbenten mondta a lapnak, hogy kiderült, minden, amiben hittek, hamis volt, míg egy másik kijelentette:

Nem értem, hogy mi a motiváció, mi a cél vagy a várt végeredmény. Teljesen furcsa, ami történik.

Tatjana Sztanovaja orosz politikai elemző pedig elmondta, mindig is meg akarta érteni Putyint, de mostanra az orosz elnök kevésbé pragmatikussá vált, és sokkal nagyobb szerepet játszanak döntéseiben az érzelmek. Hasonlóan nyilatkozott az rtl.hu-nak Gyarmati István, aki arra a kérdésre, hogy lát-e logikát abban, amit most Putyin csinál, azt válaszolta, nem tartja racionálisnak a háború megindításáról szóló döntést. A volt NATO-nagykövetet hozzátette:

ez már egy „megszállott elme logikája”.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a pekingi téli olimpián. Fotó:  Matthew Stockman/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#orosz elnök#mentális betegség

Címlapról ajánljuk