Külföld

Megszületett a döntés, kizárnak több orosz bankot a SWIFT-ből

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 5:54

Ezzel gyakorlatilag kizárták azokat a nemzetközi pénzpiacról. Emellett befagyasztják az orosz központi bank külföldi vagyonát. 

A modern történelem legkeményebb gazdasági szankcióval sújtják a nyugati országot Oroszországot Ukrajna letámadása miatt. Szombaton késő este az európai országok és az Egyesült Államok bejelentették, hogy kizárnak több orosz bankot a SWIFT globális fizetési rendszerből, valamint bénító szankciókkal sújtják az orosz központi bankot is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint ezzel megakadályozzák, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „pénzelni tudja a háborús gépezetét”. A szankciókról döntő nyugati országok közös nyilatkozata szerint a döntéssel „közösen bebiztosítjuk, hogy ez a háború stratégiai bukás lesz Putyin számára”.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a szankció pontosan melyik orosz bankokat fogja sújtani. A végleges listán még dolgoznak. A SWIFT közölte, hogy készülnek a tiltás bevezetésére, amire napokon belül kerül sor.

A SWIFT egy pénzügyi intézmények közötti globális üzenetküldő rendszer, amely közös hálózatba köti annak szereplőit, így biztosítva a tranzakciókra és a felekre vonatkozó információk gyors, biztonságos és szabványosított közlését. A rendszer 1973-as létrehozásával azt próbálták megoldani, hogy gyorsan és főleg megbízhatóan tudjanak üzenetet küldeni a bankok közt arról, hogy egy tranzakciót ki, mikor, honnan, hova, milyen összegben, milyen devizában stb. kíván teljesíteni, illetve, hogy a fogadó fél milyen módon tudja megbízhatóan visszaigazolni annak lezárultát.

A SWIFT-rendszer nélkül ma gyakorlatilag nincs nemzetközi pénzpiac, ha pedig egy országot lekapcsolnak róla, bankjai nemzetközi pénzforgalma rendkívül bizonytalanná és lassúvá válhat.

Szankciók az orosz központi bank ellen

A nyugati országok emellett arra készülnek, hogy befagyasztják az orosz központi bank külföldön lévő vagyonát, ami egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő közlése szerint „megmutatja Oroszországnak, hogy a szankcióbiztossá tett orosz gazdaság csak egy mítosz”. Emellett megakadályoznák, hogy az orosz kormányhoz közel álló gazdag oroszok úgynevezett aranyútlevelekkel más országok állampolgárai lehessenek, és így könnyen hozzáférjenek külföldi pénzügyi rendszerekhez.

Bár a központi bank elleni pontos lépések részletei kidolgozás alatt állnak, azok szakértők szerint komoly ütést mérhetnek az orosz gazdaságra. Szergej Alekszasenko neves orosz közgaszdász, egykori pénzügyminiszter-helyettes a bejelentett szankciókkal kapcsolatban kijelentette:

Katasztrófa lesz.

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#swift#szankciók#oroszország#pénzügy#bank#orosz központi bank#ukrajna

Címlapról ajánljuk