Külföld

Volt CIA-tiszt: Az elhibázott hírszerzés miatt akadhatott el az orosz offenzíva

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 15:45

Az elemzők arra számítanak, hogy Putyin fokozza a nyomást Ukrajnán.

Amerikai és brit hírszerzési elemzők is úgy gondolják, hogy Oroszország alulbecsülte Ukrajna védelmi képességeit, legalábbis kezdetben – írja a Yahoo! News.

A cikkben idézik a CIA volt magas rangú tisztjét, aki a Fox News-nak nyilatkozott. Szerinte az orosz offenzíva az elhibázott, vagy elmulasztott hírszerző tevékenység miatt akadhatott el.

Meglepődött mindezen Oroszország? Igen. Vagyis nem végeztek jó munkát a szükséges információ összegyűjtésekor. És ez eléggé megszégyenítő, mert Ukrajna a határukon van, és egyes részeit már megszállták

– mondta Dan Hoffman. A CIA volt munkatársa 2019-ben közzétett, Sir Nicholas Soames volt brit védelmi miniszterrel közösen jegyzett írásában úgy vélekedett, hogy Putyin hosszú távú célja Ukrajna, mint állam elpusztítása, mert nem akarja, hogy Oroszország közvetlen szomszédságában egy sikeres demokrácia adjon reményt és inspirációt belföldi ellenfeleinek, akiktől az alapvető szabadságjogokat is megtagadja.

Bár a konfliktus első három napján Oroszországnak nem sikerült az ukrán légierőt sem földre kényszerítenie, az elemzők szerint Putyin nem vonul vissza: arra számítanak, hogy fokozza a támadásokat, hogy letörje az ukránok ellenállását. Ennek részét jelentik az infrastruktúra ellen irányuló támadások.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin meglátogatja 90. születésnapján volt főnökét, Lazar Matvejevet, aki a KGB összekötő tisztje volt a keletnémet Stasinál – Fotó: Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#hírszerzés#cia#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk