Külföld

A NATO felelőtlennek és veszélyesnek tartja, hogy Putyin atomfegyvereket helyezett készültségbe

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 17:49

Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszország ezzel hazájára akar nyomást gyakorolni.

A NATO főtitkára veszélyesnek és felelőtlennek nevezte vasárnap, hogy az orosz államfő bejelentette országa nukleáris elrettentő haderejének készültségbe helyezését. A CNN-nek nyilatkozva Jens Stoltenberg kijelentette:

Ha ezt a beszédmódot összevetjük azzal, amit Ukrajnában folytatnak, hogy háborút viselnek egy független, szuverén nemzet ellen, teljes körű inváziót hajtanak végre Ukrajna ellen, ez fokozza a helyzet komolyságát. Ezért nyújtunk egyszerre támogatást Ukrajnának, és növeltük jelentősen az elmúlt hetekben és hónapokban a NATO jelenlétét a szövetség keleti részén

– mondta, hozzátéve, hogy a NATO még az elején jár annak, hogy alkalmazkodjon a jelentősen megnövekedett orosz agresszióhoz.

Ugyancsak a CNN idézi Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki szerint Vlagyimir Putyin az elrettentő erők fokozott készültségbe helyezésével Ukrajnára próbál nyomást gyakorolni a hétfőre tervezett tárgyalások előtt.

Ahogy láthatták, Putyin elnök ezt a parancsot röviddel azután adta ki, hogy bejelentették, hogy a két ország delegációi készen állnak a találkozóra

– hívta fel a figyelmet Kuleba, hozzátéve, hogy nem engednek ennek a nyomásnak. Azt mondta, meg fogják hallgatni, hogy mi Oroszország mondanivalója, és el fogják mondani, hogy mit gondolnak erről.

Amit készek vagyunk megtárgyalni, az az, hogy hogyan állítsuk meg a háborút és a területeink megszállását

– mondta az ukrán külügyminiszter, aki Ukrajna elleni közvetlen fenyegetésnek nevezte az orosz atomfegyverek készültségbe helyezését. Szerinte ez katasztrófát jelent a világnak, de Ukrajnát nem töri le.

Nyitókép: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#nato#jens stoltenberg#dmitro kuleba

Címlapról ajánljuk