Külföld

Betiltja az EU az orosz propagandamédiát

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 18:47

Az unió fegyvereket küld Ukrajnának, és büntetőintézkedésekkel sújtja Fehéroroszországot is.

Vízválasztónak nevezte az Európai Bizottság elnöke, hogy az Európai Unió fegyverek és más felszerelések beszerzését és szállítását fogja finanszírozni Ukrajnának. Ilyen intézkedésre Ursula von der Leyen szerint korábban nem volt példa.

A főbiztos újabb büntetőintézkedéseket is bejelentett. Közölte, hogy lezárják az Európai Unió légterét Oroszország előtt, ami az orosz tulajdonú, Oroszországban regisztrált és orosz fennhatóság alatt álló repülőgépekre – „az oligarchák magánrepülőgépeire is” – vonatkozik. Ezek a gépek nem szállhatnak le, nem szállhatnak fel és nem repülhetnek át az EU területén.

Szintén példátlan lépésként betiltják az Európai Unióban a Kreml médiagépezetét is – mondta Ursula von der Leyen. Közölte, hogy kidolgozzák a módját annak, hogy az orosz állam tulajdonában lévő Russia Today és Sputnik, valamint leányvállalatai ne terjeszthessenek tovább hazugságokat, amelyekkel Putyin háborúját védelmezik, és megosztottságot gerjesztenek az EU-ban. Mérgezőnek és károsnak nevezte az orosz állami média által terjesztett dezinformációt.

A főbiztos arra is kitért, hogy az általa „Lukasenka rezsimjeként” emlegetett Fehéroroszország bűnrészes az Ukrajna elleni támadásban, ezért korlátozásokat vezetnek be a belorusz ipar legfontosabb ágaival szemben, megtiltják a fehérorosz energiahordozók, dohány-, fa-, cement-, vas- és acéltermékek exportját. Emellett kiterjesztik Belaruszra is a kettős felhasználású termékek kivitelének Oroszországgal szemben már elrendelt tilalmát, megakadályozva ezzel azt is, hogy Oroszország megkerülhesse ezt a korlátozást. Ezen túl pedig büntetni fogják azokat a fehérorosz személyeket is, akik támogatták az orosz háborús cselekményeket.

Ursula von der Leyen kimagaslónak és lenyűgözőnek nevezte az ukrán nép ellenállását és Volodimir Zelenszkij elnök bátorságát. Hozzátette, hogy Európa tárt karokkal várja azokat az ukránokat, akiknek el kell menekülniük Putyin bombái elől, ő maga pedig büszke arra a szívélyes fogadtatásra, amiben az európaiak részesítik a menekülőket.

A Reuters értesülése szerint az Európai Unió több mint 164 milliárd forintnyi forrást szán az Ukrajnának szállítandó fegyverekre, további több mint 18 milliárd forintból pedig egyéb felszereléseket, köztük orvosi eszközöket küldenek.

Nyitókép: Alexandra Beier/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#fehéroroszország#európai unió#ursula von der leyen

Címlapról ajánljuk