Külföld

Ne ezen múljon: Romániába oltatlan háziállatokkal is menekülhetnek Ukrajnából

rtl.hurtl.hu

2022. február 25. 14:55

Ideiglenesen eltekintenek a határon a háziállatok utaztatására vonatkozó szabályoktól.

Veszettség ellen nem beoltott, mikrocsippel nem rendelkező háziállatokkal is át lehet lépni a román-ukrán határt – döntötte el a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság a román sajtó híradása szerint. Az állattartókkal egy nyilatkozatot töltetnek ki, és ráér csak a Romániába való beutazás után eleget tenniük minden formalitásnak és eljárásnak.

A házi kedvencek határátlépési szabályaitól ideiglenesen, humanitárius okokból tekintenek el a román hatóságok, mert valós veszélye van annak, hogy valaki kutyája vagy macskája miatt nem hagyja el az ukrán háborús zónát.

Egy menekülő nő például a Telexnek nyilatkozott úgy, hogy családjának egy része Nyugat-Ukrajnában maradt egyrészt, mert nem volt útlevelük, másrészt amiatt is, mert a kutyájuknak mindenféle irat kellett volna ahhoz, hogy elhagyhassák az országot és nem akarták hátrahagyni.

A román belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt napban tízezernél több ukrán állampolgár utazott Romániába, közülük csaknem hétezren ott is maradtak, a többiek tovább utaztak, számolt be az Agerpres hírügynökség.

Nyitókép: Chris McGrath/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#románia#háziállatok#menekültek#kutyák#macskák

Címlapról ajánljuk