Külföld

Német kancellár: Putyin nagy hibát követett el

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 10:19

Még szigorúbb szankciókat helyezett kilátásba Olaf Scholz.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió témájában tartott sajtótájékoztatót Olaf Scholz. A német kancellár elmondta: február 24-e szörnyű nap, Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni támadásával ismét kirívóan megsértette a nemzetközi jogot, közvetlen szomszédaira pusztulást hozva. Kiemelte: Putyin rengeteg ember életét veszélyezteti és még mindig megkérdőjelezi kontinensünk békerendjét. Szerinte

mindezt semmi sem indokolja, ez Putyin háborúja.

Az ukrán elnököt teljes szolidaritásukról biztosította. Olaf Scholz elmondta: az Oroszországgal szembeni még súlyosabb szankciókról fognak dönteni, mivel a cél az, hogy egyértelművé tegyék: a történtekért Oroszországnak súlyos árat kell fizetnie.

Putyin nagy hibát követett el

 – mondta és a jelet-európai országoknak azt üzente, támogatni fogják őket. A német kancellár felszólította Vlagyimir Putyint, hogy azonnal állítsa le a támadást és vonja ki csapatait Ukrajnából. 

A német kancellár csütörtök hajnali, első állásfoglalásában élesen elítélte az orosz akciót, úgy fogalmazott: az Ukrajna elleni orosz támadás a nemzetközi jog kirívó, semmivel sem igazolható megsértése. Olaf Scholz  a hadművelet azonnal leállítására szólította fel Oroszországot.

Csütörtökön az ukrajnai háború miatt virtuális ülést tart a G7-csoport és rendkívüli sajtótájékoztatót tart Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az orosz-ukrán háború eseményeiről folyamatosan frissülő cikkünkben olvashat. 

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#olaf scholz#németország

Címlapról ajánljuk