Külföld

Az oroszok elfoglalták Csernobilt – az ukrán elnök szerint ez egy hadüzenet Európának

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 24. 15:55

Volodomir Zelenszkij nem akarja, hogy megismétlődjenek az 1986-os események.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök azt írta Twitterén: „Az orosz megszálló csapatok megpróbálják elfoglalni a csernobili reaktort. Véderőink az életüket adják azért, hogy az 1986-os tragédia ne ismétlődhessen meg.”

Hozzátette:

Ez egy hadüzenet egész Európa számára. 

Korábbi sajtóhírek szerint az oroszok el is pusztították az atomerőművet, ám ez a hír valószínűleg egy félrefordításból származott. A valóság az, hogy a reaktor közelében harcok folytak, melynek végén az orosz csapatoknak végül sikerült elfoglalniuk az erőművet.

Korábban mi is foglalkoztunk azzal, hogy milyen sors várhat Csernobilra egy invázió esetén. Itt korábban hadgyakorlatok is folytak.

Az ukránok attól tartottak, hogy egy orosz invázió esetén kulcsfontosságú lehet Csernobil: a térség közel fekszik a belarusz határhoz, Putyin közeli szövetségeseihez. Ez a legrövidebb út Oroszországból Kijevbe, hiszen a határmenti térség mindössze kétórás autóútra van a fővárostól.

Az 1986-as katasztrófa túlélőinek azért kifejezetten keserű a helyzet, mert ekkor az orosz és az ukrán tűzoltók és vészhelyzeti egységek közösen küzdöttek azért, hogy mentsék a menthetőt. Ivan Kovalcsuk, egy ukrán tűzoltó, aki részt vett a reaktor oltásában, azt mondta korábban a New York Times-nak:

Hogy lehet ez? Az, hogy most ezt teszik, sajnálatot ébreszt bennem az ukrán emberek iránt.

Nyitókép: hadgyakorlatozó ukrán katonák Csernobilban. Fotó: Volodymyr Tarasov /  Ukrinform / Future Publishing via Getty Images

#Külföld#zelenszkij#orosz-ukrán háború#csernobil#támadás#invázió

Címlapról ajánljuk