Külföld

Izrael kimenekíti az állampolgárait és a segítséget kérő zsidókat Ukrajnából

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 10:06

A rabbik ugyanakkor gyülekezeteikkel maradnak.

Izrael megkezdte az izraeliek és a zsidók segítését és kimenekítését Ukrajnából – tájékoztat az MTI.

Izrael már a lengyel határ közelébe, Lvivbe menekítette nagykövetségét. A képviselet szerint jelenleg mintegy nyolcezer izraeli tartózkodik Ukrajnában. A ynet izraeli portálnak a követség munkatársai elmondták, hogy szerdáig több száz kérvényt kaptak Kijevben élő izraeliektől, akik segítséget kértek a távozásgoz.

Az elkövetkező órákban emberek tömegére számítunk

– mondta Izrael ukrajnai nagykövete azután, hogy Oroszország támadást indított. Arra készülnek, hogy fogadják a segítséget kérő izraelieket és zsidókat, majd továbbszállítják őket Lengyelországba.

A segítségre szorulók jöjjenek Lvivbe, minden izraeli állampolgárnak igyekszünk segítséget nyújtani. Egyelőre itt maradunk, de minden a helyi fejleményektől függ

– mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy ott is voltak légvédelmi riasztások, és hallottak robbanásokat.

Az izraeli külügyminisztérium képviselője közölte: ismét felszólították az Ukrajnában tartózkodó izraeli állampolgárokat, hogy haladéktalanul próbáljanak meg eljutni a szárazföldi határátkelőkhöz Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Moldova vagy Románia felé, ahonnan már segítik továbbjutásukat Izraelbe. Ukrajna légterét lezárták, ezért csak szárazföldi úton van lehetőség az emberek kimenekítésére.

Az izraeli katonai rádió tájékoztatása szerint növekedett az izraeli bevándorlást kérő zsidók száma Ukrajnából és Oroszországból is, az izraeli hatóságok felkészülnek a befogadásukra. A 160 ukrajnai zsidó közösség rabbijai arra kérték a közösségek vezető tagjait, hogy gondoskodjanak a településeken élő összes zsidóról.

Az országban élő rabbik és az ultraortodox Chabad mozgalom küldötteinek többsége, noha izraeli vagy amerikai állampolgársággal rendelkezik, felelősségvállalásból továbbra is ott marad, hogy gyülekezeteivel legyen e nehéz pillanatokban – közölték.

Nyitókép: Kijev csütörtökön reggel - fotó: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#izrael#zsidók

Címlapról ajánljuk