Külföld

Putyin: Oroszország katonailag is segíteni fogja a szakadárokat

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 18:01

A NATO főtitkára szerint viszont az orosz katonák már 2014 óta a két népköztársaság területén vannak, most azonban teljes körű támadást terveznek Ukrajna ellen.

Már aláírták a megállapodást a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, így Oroszország készen áll katonai segítséget nyújtani nekik, ha konflitkusra kerül a sor – jelentette be kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sky News tudósítása szerint.

Putyin még számít arra, hogy megoldódnak a nézeteltérések, de ez szerinte most lehetetlen. Azt azonban közölte:

a 2015-ben kötött minszki békemegállapodás már nem létezik.

Ez a szerződés rögzítette egykor, hogy az ukránok és a szakadárok is kivonják a nehézfegyverzetüket a térségből, továbbá azt, hogy a két szakadár terület Ukrajna része marad, de biztosítani kell számukra az autonómiát.

Putyin a beszédében hangsúlyozta, Oroszország kategorikusan ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozását, mert ez fenyegető lépés számára. Ebben a helyzetben a legjobb megoldás az lenne az elnök szerint, ha az ukrán vezetés kinyilvánítaná a semlegességét, valamint demilitarizálnák a térséget. Csakhogy a NATO-országok eközben modern fegyverekkel látják el Ukrajnát.

Az orosz elnök szerint Ukrajna jelenlegi vezetőjét, Volodomir Zelenszkijt megvásárolták, utalva arra, hogy a Nyugat fizette le az ukrán elnököt.

Megszólalt a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is, aki arra a kérdésre, hogy várható-e újabb orosz csapatok behatolása Donbaszba (Kelet-Ukrajnába), kimondta a nyilvánvalót:

Meg kell értenünk, hogy Oroszország már 2014 óta jelen van Donbaszban. Egy titkos hadművelet keretében, de tagadták a jelenlétüket. Most újabb orosz erők bevonulását láthatjuk.

– fogalmazott Stoltenberg.

A főtitkár szerint azonban a népköztársaságokba való bevonulással nincs vége az orosz inváziónak. Ugyanis minden jel arra utal, hogy Ororszország teljes körű támadást tervez Ukrajna ellen. Folyamatosan érkeznek az orosz katonai erősítések, valamint folytatódnak a hamis zászlós támadások is Donbaszban (vagyis az ukrán hadseregnek tulajdonított, de valójában az oroszok által szervezett ál-támadások), hogy ürügyet teremtsenek az átfogó invázióra.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#jens stoltenberg#nato#ukrajna#oroszország#háború

Címlapról ajánljuk