Külföld

Putyin máris katonákat küld a kelet-ukrajnai szakadár régiókba

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 22:13

Az orosz elnök hétfőn este döntött a „népköztársaságok” független államként való elismeréséről, nem sokkal később pedig „békefenntartók” küldéséről rendelkezett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök magyar idő szerint hétfőn késő este utasította a védelmi minisztériumot arra, hogy orosz békefenntartó erőket vezényeljen arra a két kelet-ukrajnai szakadár területre, amelyek független államként való elismeréséről döntött – számolt be a Reuters hírügynökség. 

Mint korábban írtuk, Putyin hétfőn aláírta az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság és Donyecki Népköztársaság függetlenségének elismeréséről szóló rendeletet, és beszédet intézett népéhez. A lépést a NATO és az Európai Unió is elítélte. 

Autóba rejtett bomba robbanása után Luhanszk belvárosában hétfő este. Fotó: Alexander Reka/Getty Images

Az orosz államfő felszólította az Orosz Föderáció Szövetségi Gyűlését, hogy ratifikálja a barátsági és kölcsönös segítségnyújtási szerződéseket mindkét köztársasággal – a megállapodások révén az is lehetségessé válik, hogy a szakadár területek védelmére hivatkozva az oroszok ukrán területek ellen indítsanak támadást.

Közben a Fehér Ház szóvivője bejelentette: Joe Biden elnök rendeletben tiltja meg, hogy amerikai állampolgárok kereskedelmi tevékenységet kezdeményezzenek a délkelet-ukrajnai szakadár régiókkal, vagy befektessenek ott – számolt be az MTI. Az amerikai kormány további intézkedések bejelentésére is készül, mert szerintük Oroszország kirívóan megsértette nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Nyitókép: Valentin Sprinchak/Getty Images

#Külföld#oroszország#ukrajna#luhanszk#donyeck#ukrán válság#háború#vlagyimir putyin#putyin#katonák

Címlapról ajánljuk