Külföld

A gyilkosságba belebukott Robert Fico is megszólalt Ján Kuciak halálának évfordulóján

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 14:14

A volt miniszterelnök szerint csak az újságírók és a kormánypárti politikusok tudják, hogy ki áll az oknyomozó újságíró megölése mögött, „és folyamatosan ismételgetik a hazugságaikat arról, hogy a felelősség az én kormányomat terheli”.

Négy éve ölték meg Szlovákiában Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Az újságíró akkoriban súlyos gazdasági botrányok felderítésén dolgozott, amelyek befolyásos nagyvállalkozókat és politikusokat érintettek – emlékeztet a pozsonyi Új Szó.

A bérgyilkost, Miroslav Marčeket és sofőrjét, Szabó Tamást 25 év szabadságvesztésre ítélték, a velük a kezdetektől együttműködő Andruskó Zoltán 15 évet kapott. Marián Kočner üzletembert a gyilkosság megrendelésével, Alena Zsuzsovát az előkészítésben való részvétellel vádolták meg, és bár a bíróság szerint nem volt elég meggyőző bizonyíték ellenük, az ügyész fellebbezett, és az ügyük visszakerült első fokra, a következő tárgyalási napot épp jövő hétfőn tartják.

A gyilkosság után Szlovákiában hatalmas tüntetéshullám tört ki, ami az országos rendőrfőkapitány és a belügyminiszter mellett Robert Fico miniszterelnököt is elsodorta, pártja, a Smer pedig 2020-ban választási vereséget szenvedett.

Hétfőn Pozsonyban emlékművet avattak Ján Kuciak és Martina Kušnírová tiszteletére a szüleik, valamint a jelenlegi miniszterelnök, Eduard Heger részvételével. Több vezető politikus is megszólalt az évforduló alkalmából. Jaroslav Naď védelmi miniszter a Paraméter beszámolója szerint kijelentette: „nem hagyják, hogy a maffia újfent hatalomra lépjen”. Veronika Remišová kormányfőhelyettes azonban úgy látja: „a szélsőségesek felemelkedését láthatjuk, de azt az erőfeszítést is, hogy visszaállítsák a bűnözői struktúrát, aminek Ján Kuciak állt az útjában”. Roman Mikulec belügyminiszter úgy vélte: Ján Kuciak munkájának óriási hatása van, legfőképpen a jelenben. „Az az utálathullám, amit egyes politikusok táplálnak, félelmetesen kapcsolódik a múlthoz. Négy évvel ezelőtt egy újságíró, ma pedig más embercsoportok kapnak támadásokat azért, mert becsületesen végzik a munkájukat” – mondta.

A gyilkosságba belebukott Robert Fico is megszólalt, szerinte „soha egyetlen halálesettel sem élt vissza ilyen mértékben a politika”. Szerinte csak az újságírók és a kormánypárti politikusok tudják, hogy ki áll a gyilkosság mögött, „és folyamatosan ismételgetik a hazugságaikat arról, hogy a felelősség az én kormányomat terheli”.

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#szlovákia#ján kuciak#martina kušnírová#gyilkosság#újságírógyilkosság#robert fico

Címlapról ajánljuk