Külföld

Tragikus vadászbaleset árnyékolja be a francia elnökválasztási kampányt

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 15:11

Sokan szigorítást követelnek, miután lelőttek egy 25 éves túrázó nőt, ugyanakkor sok millióan tekintenek hagyományként a vadászatra az országban.

A francia elnökválasztási kampányra is hatással van az a halálos kimenetelű vadászbaleset, ami szombaton történt az ország középső részén – számol be az AFP hírügynökség. Az áldozat, egy 25 éves nő egy barátjával sétált egy erdei túraútvonalon, amikor eltalálta egy eltévedt golyó, ami egy vaddisznóvadászaton részt vevő 17 éves lány fegyveréből származott.

A tudósításból kiderül, hogy a vadászatra vonatkozó szabályok szigorítása Franciaországban kényes kérdés: sokan hagyományként tekintenek rá, és itt a legnagyobb Európában a vadászok aránya. Nagyjából egymillióan rendelkeznek vadászengedéllyel, ők a családtagjaikkal és támogatóikkal együtt ötmilliós választói csoportot alkothatnak, miközben 48 millió szavazásra jogosult állampolgár van az országban.

A Zöldek elnökjelöltje amellett állt ki még szombaton, hogy sürgősen alkossanak újabb szabályokat a vadászatra vonatkozóan, a baloldal jelöltje, Jean-Luc Melenchon pedig azt szorgalmazta, hogy hétvégeken és iskolai szünetekben tiltsák meg a vadászatot, mert ekkor jelenti a legnagyobb kockázatot. A regnáló elnök, Emmanuel Macron várhatóan szombaton lesz kénytelen megszólalni, ekkor lesz jelenése a párizsi mezőgazdasági kiállításon, ahol biztosan neki szegezik az ezzel kapcsolatos kérdéseket.

2000 óta 3325 vadászbaleset volt Franciaországban, amiből 421 végződött halállal. Az ottani szabályok szerint vadászidény alatt bármikor lehet vadászni, annyi az elvárás, hogy erre kihelyezett jelzésekkel figyelmeztessék az arra járókat. Sokak szerint ez nem elegendő, tavaly ősszel 120 ezer aláírás gyűlt össze azért, hogy vasárnaponként és szerdánként – amikor sok iskolában nincs tanítás – tiltsák meg a vadászatot. A törvényhozásban bizottságot állítottak fel, hogy vizsgálja a kérdést.

A Macron-kormányzat mindig is tartózkodó volt a szigorítást illetően, bár nyitva hagyta annak lehetőségét. A biodiverzitásért felelős államtitkár, Berangere Abba azt mondta, hogy ha szükség lesz a vadászat szigorítására, fel fognak lépni, de rátért arra is, hogy alkalmazást hoznak létre, ami jelöli azokat a területeket, ahol vadászat zajlik. A vadászok szervezetei azonban ellenzik az ilyen applikációkat, mondván, hogy a velük ellenséges aktivisták arra használhatják fel ezeket, hogy megakadályozzák a szervezett vadászatokat.

Az államtitkár elárulta azt is, hogy a szombati esettel kapcsolatban még vizsgálják, hogy megfelelően tájékoztatták-e az arra járókat arról a vadászatról, amelyen a szerencsétlenség történt.

Nyitókép: Christophe Lehenaff / Moment / Getty Images

#Külföld#franciaország#vadászat#vadászbaleset#francia elnökválasztás

Címlapról ajánljuk