Külföld

Már két nappal korábban leforgatták azokat a felvételeket, amelyek a kelet-ukrajnai vészhelyzeti evakuálásról szólnak

rtl.hurtl.hu

2022. február 19. 11:28

A „hirtelen kimenekítést” valójában előre megtervezték. 

Már két napja leforgatták azokat a felvételeket, amelyek kelet-ukrajnai evakuálást örökítették meg – írta a Szabad Európa Rádió. A 18-án feltöltött videók forráskódját vizsgálták meg, ezekből pedig egyértelműen kiderül, hogy 

már legalább két napja, azaz február 16-án leforgatták azokat. A lap szerint ez azt jelenti, hogy a „hirtelen evakuálást” valójában előre megtervezték. 

A két délkelet-ukrajnai szakadár terület – a „Luhanszki Népköztársaság” és a „Donyecki Népköztársaság” – vezetője az ukrán hadsereg támadási terveire hivatkozva pénteken rendelte el az ott élő nők, gyerekek és idősek tömeges Oroszországba menekítését, jóllehet Kijev tagadta, hogy támadásra készülne ellenük.

A szakadárok szombaton azt közölték, hogy már több mint hatezer embert, köztük 2400 gyereket evakuáltak Ukrajna keleti részéből Oroszországba. Az első menekítő buszok, amelyek a helyi hatóságok szerint árvaházak és más gyermekintézmények lakóit vitték, péntek délután indultak el, de az Oroszországba vezető utakon előzőleg már jelentősen megnőtt a magánautók forgalma. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanekkor elrendelte, hogy minden, az oroszországi Rosztov megyébe érkező menekültnek fizessenek ki 10 ezer rubel (mintegy 40 ezer forint) segélyt.

Joe Biden amerikai elnök korábban többször is arról beszélt, alapos okuk van feltételezni, hogy az oroszok saját maguk gerjesztenek majd olyan eseményeket, amelyekre hivatkozva megindíthatják az Ukrajna elleni inváziót.

Nyitókép: Erik Romanenko/Gettyimages

 

#Külföld#ukrajna#oroszország#háború#evakuálás

Címlapról ajánljuk