Külföld

Évtizedek óta nem látott, életveszélyes vihar csap le az Egyesült Királyságra, készenlétben a hadsereg

rtl.hurtl.hu

2022. február 18. 11:23

Vörös riasztást adott ki a brit meteorológiai szolgálat. Milliókat szólítottak fel otthonmaradásra, a vonatközlekedést már előre leállították

Hurrikán erejű széllel csap le pénteken Walesre és Angliára az Eunice nevű vihar, ami az elmúlt harminc év legerősebb viharának ígérkezik az Egyesült Királyságban – jelentette a helyi sajtó. A brit meteorológiai szolgálat ritkaságnak számító vörös riasztást adott ki Anglia nagy részére, valamint Wales déli részére az életveszélyesen erős szelek miatt. Legutóbb tavaly novemberben adtak ki vörös riasztást, de előtte csak 2018-ban.

Az előrejelzések szerint a széllökések ereje elérheti a majdnem 150 kilométer per órás sebességet is. A figyelmeztetések szerint az erős szél háztetőket bonthat meg, fákat és villanyoszlopokat csavarhat ki, és a felkapott törmelék is életveszélyes lehet.

Az érintett területen élő embereknek azt tanácsolták, hogy ha megtehetik, inkább maradjanak otthon, a kertben lévő tárgyakat kötözzék le, erősítsék meg az ajtókat és az ablakokat, valamint autóikkal ne álljanak fák alá, vagy falak mellé. Boris Johnson brit kormányfő jelezte, hogy készenlétbe helyezték a hadsereget, hogy segítséget tudjanak nyújtani a viharkárok felszámolásában.

Feldöntött szélturbina Walesben. Fotó: Matthew Horwood/Getty Images

Közben több száz iskolában tanítási szünetet rendeltek el, Londonban és környékén pedig több turistalátványosság is bezárta a kapuit a várható vihar miatt.

Walesben, és Anglia egyes délnyugati részein teljesen leállították a vonatközlekedést, a vasúttársaságok késésekre figyelmeztették az utasokat, és azt kérték, hogy inkább szombaton utazzanak. Szintén késésekre és járattörlésekre kell számítani az angliai repülőtereken is: a Heathrow-n az erős szelek miatt kevesebb gépnek adnak ki leszállási engedélyt, és vannak repülőterek, ahol minden érkező és induló járatot töröltek.

Az erős széllel küzd egy ember a walesi Porthcawl tengerpartján. Fotó:  Jacob King/PA Images via Getty Images

Az autópályákon is készülnek a viharra. Több hidat lezártak, és a hatóságok arra figyelmeztették az szelekben könnyen felboruló járművek – teherautók, motorok és lakókocsik – vezetőit, hogy lehetőleg kerüljék a hidakat és viaduktokat.  

Nyitókép: Hullámok csapódnak a kikötőnek a walesi Porthcawlban. Fotó: Matthew Horwood/Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#szél#vihar#szélvihar#eunice vihar

Címlapról ajánljuk