Külföld

Szabadon engedték a pakisztáni férfit, aki provokatív posztjai miatt ölte meg lánytestvérét

rtl.hurtl.hu

2022. február 15. 9:47

Mohamed Vaszimot korábban életfogytiglanra ítélték Kandil Balocs meggyilkolása miatt.

Miután csaknem hat évet töltött börtönben, szabadon engedték azt a pakisztáni férfit, aki a család „becsületére” hivatkozva meggyilkolta a közösségi oldalakon ismertté vált testvérét – számolt be a Deutsche Welle.

Kandil Balocs a hazájában kihívónak tartott bejegyzéseivel vált ismertté. Testvére, Mohamed Vaszim 2016-ban megfojtotta, miután a nő olyan fényképeket tett közzé, amelyeken egy muszlim hitszónokkal látható. A gyilkossággal összefüggésben a hitszónokot is letartóztatták, de bizonyíték hiányában később szabadon engedték.

A pakisztáni törvények egészen a közelmúltig lehetővé tették, hogy egy gyilkosság áldozatának családja megbocsásson az elkövetőnek, de a szülők ezt először nem tették meg. Mostanra meggondolták magukat: az anya azt mondta, örül, hogy felmentették fiát, de továbbra is szomorú a lánya elvesztése miatt. Az a beszámoló szerint nem világos, hogy mire hivatkozva engedte szabadon a fellebbviteli bíróság a korábban életfogytiglanra ítélt Mohamed Vaszimot, de egy ügyvéd szerint fontos tanúk visszavonták vallomásaikat.

Balocs azzal vált ismertté Pakisztánban, hogy a folyamatos zaklatás és halálos fenyegetések ellenére is küzdött a nyilvánosságban azért, hogy megváltoztassa a pakisztáni emberek beállítottságát. Halála után egy pakisztáni lap szerkesztőségi cikkében azt írta, hogy a gyilkosság üzenete, hogy a nőket akár az életük árán is visszafogják, ha az üvegplafon áttörésével kapcsolatos ambíciókat dédelgetnek.

Pakisztánban minden évben nők százai válnak a családtagok által elkövetett „becsületgyilkosságok” áldozataivá.

Nyitókép: Facebook 

#Külföld#pakisztán#gyilkosság#becsületgyilkosság#kandil balocs#felmentés

Címlapról ajánljuk